78-годишен мъж бе спасен в Клиниката по инвазивна кардиология на УМБАЛ „Свети Георги“ с иновативна процедура, която се извършва за първи път в Пловдив. Пациентът е имал голяма коремна аневризма, затова му е поставен специален покрит стент, наречен стентрафт, който изолира разширението от кръвотока и по този начин аортата е предпазена от разкъсване,  съобщи началникът на клиниката д-р Георги Горанов. 

При пациента е съществувала опасност от пълно разкъсване на коремната аорта, поради което специалистите са решили да извършат ендопротезиране със стентграфт. Проблемът е диагностициран след направен скенер. Екипът е оперирал съвместно с колеги от съдова хирургия и с помощта на специалист от София, подчерта д-р Горанов. Той уточни, че ако процедурата се прави при дисекация (разслояване, разкъсване), съответно я затваря и не позволява съдовата стена да се доруптурира (разкъса) напълно. 

Пациентът е имал много придружаващи заболявания и дългогодишна история за множество сърдечни заболявания и сърдечни операции. При него е съществувал риск от всякакви оперативни интервенции. Именно затова е приложен по-щадящият метод на лечение, а не класическа сърдечна операция – с отваряне на корема. 

Подобна операция не е провеждана в нито една болница в Пловдив. Това е втората подобна процедура в УМБАЛ „Свети Георги“. Първата е била през август в Клиниката по съдова хирургия, но с помощта на  специалисти от други лечебни заведения. “Става въпрос за много скъпа процедура, за всяка се изисква одобрение от НЗОК индивидуално, уточни д-р Горанов. Такива операции се извършват в Пловдив само в УМБАЛ „Свети Георги“.