Затишие пред буря – така началникът на Отделението по вътрешни болести (Пулмология) към УМБАЛ "Пловдив“ д-р Илияна Вълканова определи ситуацията със заболеваемостта от вирусни заболявания. В момента е спокойно, дори пациентите с хронични заболявания – астма и ХОББ след вълната през август и септември, са единици, увери тя. 

Но сезонът на вирусите – респираторни, грипни, вариантите на COVID, започва и медицинският екип е в пълна готовност, а отделението е заредено с необходимите лекарства. Положението ще е по-различно от предходните 2 години, защото заради затварянето естественият имунитет беше изгубен. Сега медиците очакват заразените да бъдат повече, а преболедуването да е по-тежко. 
Все още не е късно пациентите да се ваксинират срещу грип, но да побързат, тъй като изграждането на имунитета изисква 20-30 дни, а по време на вълната е най-неподходящо. Имуностимулаторите са по-подходящи за хората с потиснат имунитет и за хронично болните, но е добре да се приемат след консултация с лекар, макар да са хранителни добавки, а не медикаменти. 
Пулмолозите в бившата Окръжна болница също очакват епидемията да избухне най-рано по Коледа, Нова година и след това, каквито са прогнозите на нашите епидемиолози и вирусолози. В Пловдив големите грипни вълни обикновено започват в края на януари и продължават до първата седмица на март, отбеляза д-р Вълканова.
Симптомите на вирусните инфекции са сходни – хрема, болки в гърлото и температура. Грипът започва внезапно, събаря човек, температурата е по-висока и предизвиква втрисане. Характерни за него, както и за COVID, са силната отпадналост и умората. Коронавирусната инфекция, която вече протича по-леко и не е така смъртоносна, както беше в началото на пандемията, все още обърква обонянието на болните, но много по-рядко, и обикновено протича с болки в гърлото. 
Лечението по традиция продължава 7 дни, ако болният не развие бактериална инфекция. Тогава може да се проточи 2-3 седмици, а в случай на пневмония – дори 4-5. Важно е приемът на антивирусни препарати да започне при първите симптоми или в първите 24 часа на болестта. Ако до 4-я ден пациентът не започне да се възстановява, лекар трябва да назначи друга терапия – най-често антибиотична. 
Д-р Вълканова припомни, че освен пневмониите други чести усложнения са синузитите, бронхитите, миокардитите и перикардните изливи. Най-доброто в „УМБАЛ-Пловдив“ е, че болницата прилага комплексен подход и веднага осигурява консултация със специалист, а при необходимост - настаняване в друго отделение. 
Най-често усложнения се наблюдават при пациентите с хронични белодробни заболявания и се налага да им бъде провеждано допълнително лечение в отделението, каза д-р Вълканова. 
Началникът на Пулмология препоръча пациентите да водят здравословен начин на живот, да се хранят балансирано, да спортуват или поне да правят разходки на чист въздух. 
Целта е да поддържат естествения имунитет на организма си и да му доставят необходимите витамини и минерали, които ще го предпазват от вирусите или от по-тежко протичане на болестта. 
При появата на симптоми е добре заразените да се изследват и за грип, и за COVID, защото по този начин се поставя точна диагноза, а това дава възможност за подбор на подходящата терапия. Според д-р Вълканова това изискване към тях ще е валидно поне в следващите 2 години.