Пещера "Добростански бисер", разположена край Асеновград, е посетена от 2600 туристи през изминалия сезон, въпреки забавянето по отварянето на обекта за посетители. За около три месеца приходите от пещерата, влезли в бюджета на ОП "Туризъм", възлизат общо на 13 649,40 лева. В частта си от предоставяне на услуги стойността е в размер на 11 448 лева, а от продажба на стоки - 2201,40 лева. Разходите на обекта за същия период са на стойност - 3136 лева. Отчетените посещения на туристи, разгледали "Добростански бисер", са 2600 на брой.

Посетителите, пред които е презентирана красотата и природните феномени на пещерата, са предимно семейства. Туристи са пристигали от почти цяла България. Най-голям брой са посетителите от София, следвани от жители на градовете Варна, Бургас, Русе, Плевен, Враца, Стара Загора, Пловдив, Хасково, Димитровград и други. В повечето случаи туристите са били отседнали в туристическите комплекси, хотелите и къщите за гости, разположени в района.

"Трябва да се отбележи, че организираните групи от туроператорите тази година бяха по-малко, в сравнение с преди, поради обективните причини за неясното отваряне на обекта, което закъсня с повече от 40 дни. Същевременно, подчертаваме, че спадът на посещенията се повлия и от инфлационните процеси в страната, сред които драстичното увеличение на горивото, войната в Украйна, както и от неблагоприятното време, съвпадащо с почивните дни", посочва директорът на ОП "Туризъм" към община Асеновград Димитър Кирков.