Мария Касимова-Моасе ще гостува на 12 ноември, събота от 18.30 часа в Дома на културата „Борис Христов“, Голяма конферентна зала  със спектакъла „Свободно падащи истории“. Писателката ще разкаже „истории за хора и места, за любов, раздели и нови срещи, за странствания на духа и силата на смеха“. Билети се продават в цялата мрежа на Ивентим.бг., както и на каса МаскАрт в ДК „Борис Христов“, Билетен център пред община Пловдив, ТИЦ на пл. Римски стадион.

„Това представление няма наизустен текст. В него падането на историите наистина е свободно, защото никога не се случва по сценарий. Затова и няма как то да е едно и също – всяко следващо представление си е спектакъл сам за себе си. Понякога изненадва и мен“, разказва писателката за спектакъла, който представя из страната от 2019 година насам като част от афиша на Сатиричния театър.

„Ще се забавлявате. Ще гледате, осмисляте, критикувате, разсъждавате на глас, споделяте, смеете, плачете, дюдюкате, пеете. Ще сте за малко като деца, защото ще чуете истории, които никой друг няма да ви разкаже“, обещава Мария Касимова-Моасе.

Мария Касимова-Моасе е родена на 5 октомври през 1969 година в София. Дъщеря е на известния актьор от Сатиричния театър Хиндо Касимов. Този биографичен факт определя вечния й интерес към литературата и театъра, както и към специфичния жанр на спонтанно разказване на истории. Завършила е Българска филология в Софийския университет. Работила е много неща – от спасителка на плажа и чистачка на входове до репортер и редактор в различни медии, предимно ежедневници. Била е телевизионна водеща, отговорен редактор на лайфстайл списание, заместник главен редактор на списание ELLE в България, главен редактор на списание “Капитал LIGHT” и съосновател и главен редактор на списанието за деловата жена НЕЯR.

От 2010 година е на свободна практика и работи и като експерт по Етикет и протокол, Презентационни умения и Комуникации. Не е преставала да бъде журналистка, защото смята, че това е диагноза. Днес публикува свои текстове предимно в онлайн платформи, сред които Площад Славейков и Булеварди. Първата ѝ книга е сборникът “Близки срещи със смесени чувства”, издаден през 2017 година. Година по-късно Мария дебютира и с романа “Балканска рапсодия”. От юли 2020 година в платформата Сторител е и оригиналният ѝ комедиен сериал “Записки от Шато Лакрот”, който от месец май 2021 година е издаден и като книга от издателство Colibri.

Мария Касимова-Моасе има и участия със свои текстове в редица сборници, сред които “Бащите не си отиват”, “България за напреднали”, “Моята булчинска рокля” и “Българите в чужбина – “…токова близо, толкова далече…”.

В събота в Пловдив ще я видим в авторското ѝ представление “Свободно падащи истории”.