При голям интерес, с много весело настроение и впечатляваща креативност на участниците, интерактивната изложба „Книгата – От камъка до пиксела“ гостува и днес в район „Тракия“, за да предложи на любознателните пловдивчани вълнуваща среща с книгата и трансформацията ѝ през вековете. Мястото, пред книжарница с мисия "Надежда" на сдружение "Паралелен свят" в бл.15, съвсем не е избрано случайно. Книжарницата е в една и съща сграда с работилницата, в която децата и младежите с интелектуални затруднения и аутизъм и техните родители изработват сувенирите, картичките, ключодържателите и празничната украса, предлагани в нея. Така екипът на фондация „Про Либрис“ е отново близо до своите приятели, които ежедневно се нуждаят от подкрепата на хората с добри сърца.

Проектът „Книгата – От камъка до пиксела“ се състои от три компонента – интерактивна, образователна изложба, разположена в градското пространство, любопитни макети и творчески работилници и е снабден и с QR кодове, които препращат към Уеб приложение и добавена реалност. На 19 и 20 ноември (събота и неделя) изложбата ще бъде разположена до Младежкия център на Гребната база.

Многобройните посетители вчера имаха възможност да се запознаят с интересни факти, свързани с развитието на изкуството на книгата през различните исторически периоди, започвайки от Античността, през Средновековието, Просвещението, Модернизма до съвремието. Освен а информацията в таблата за четене, са показани и  уникални модели, образци и макети, изработени чрез синтез на класически и модерни технологии: дървообработване, металообработване, 3D моделиране и принтиране. Моделите представят напълно автентични технологии от миналото и са работещи. В специално обособени пространства с маси се провеждат „Творчески работилници“ с демонстрации на интересни техники за шиене на книга и подвързия, под вещите напътствия на художниците Александър Гьошев, Аделина Васева, Калина Илиева и Мария Неделчева.

Проектът на фондация „Про Либрис“ ще бъде развиван в 4 поредни години. Всяка година темата на изложбата ще е различна –„Книжно тяло и подвързия“, „Калиграфия“, „Илюстрация“, „Печат“. Темата на изложбата за 2022 г. е „Книжно тяло и подвързия“.   

„Фондацията участва в проекти, насърчаващи създаването на художествени обекти в областта на графичните изкуства и изследователска дейност. Основната дейност на Про либрис е да популяризира изкуството на книгата във всичките му аспекти. Ние създаваме книги, албуми, изложби с модерен и атрактивен дизайн. Дизайнът е нашето основно средство да преведем на достъпен за младите хора език сложни и обществено значими теми. Фондацията разполага с екип от специалисти, притежаващи богат опит в областта на графичния дизайн, илюстрацията и визуалните изкуства“, разказа  доц.д-р Александър Гьошев, председател на „Про Либрис“. Професионалната му реализация е свързана с художествената редакция и оформление на книги. Художник е на десетки албуми на историческа, културна и художествена тематика, учебници и учебни помагала, книги, исторически хроники и др. Преподавател по графичен дизайн и илюстрация в АМТИИ – Пловдив. Активно работи като художник на книги и албуми, свързани с историята на Пловдив, заради което е носител на „Почетен знак на Пловдив“ за цялостна дейност в областта на художественото оформление на книги, свързани с историята и паметта на града.

Проектът „Книгата – От камъка до пиксела“ се осъществява с подкрепата на община Пловдив като част от Културния календар на града. Входът е свободен!.