Всички 2 034 000 пенсионери ще получат по 70 лв. коледна добавка. Сумата ще се изплати еднократно с пенсиите за декември. Това съобщиха вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров и министърът на финансите Росица Велкова на брифинг след днешното заседание на Министерския съвет. За изплащането на добавките служебното правителство е осигурило 142 млн. лв. от икономии в разходната част на държавния бюджет за 2022 г.

„Решението на кабинета показва, че сме последователни в усилията си за подкрепа на доходите на населението в България. В тази посока вече предприехме мерки за увеличаване на помощите за отопление, предоставянето на допълнителни ресурси за повишаване на броя на подпомаганите хора и семейства през този отоплителен сезон, както и чрез увеличаване линията на бедността от следващата година с 22%“, отбеляза министър Лазаров.
   
В продължение на политиката за подкрепа на доходите съвместно с министъра на финансите Росица Велкова ще стартираме разговори с национално представителните организации на работодателите и на синдикатите по отношение на вижданията им за минималната работна заплата за 2023 г. Предвижда се срещата да се проведе в края на настоящата седмица, каза вицепремиерът Лазар Лазаров.