Пловдивски прокурори изнесоха днес публична лекция пред студенти по право от втори курс в ПУ „Паисий Хилендарски“  на тема „Изборът на професия и ролята на прокуратурата в съдебната власт“. Срещата се проведе по повод 30 години от създаването на Юридическия факултет в учебното заведение. В препълнената 9 аудитория с бъдещите си колеги разговаряха Румен Попов, заместник-апелативен прокурор в Апелативна прокуратура - Пловдив, Галина Андреева – Минчева, заместник-окръжен прокурор в Окръжна прокуратура - Пловдив, Чавдар Грошев, районен прокурор на гр. Пловдив и Димитър Пехливанов, прокурор в Районна прокуратура – Пловдив.  Те всички са завършили право в ПУ „Паисий Хилендарски“.

Четиримата магистрати разказаха за за пътя на своята кариера, за за ролята и мястото на прокуратура в съдебната власт, за трудните и знакови дела, по които са работили и постигнали осъдителни присъди, за начина на събиране на доказателства, за защитата на свидетели, правата на пострадалите, образуването на досъдебни производства, проверки и др.

„Целта и най-същественото в нашата професия е да постигнем справедливост и да се чувстваме удовлетворени от работата си“, обърна се към студентите Румен Попов. Той им напомни, че за да успят, трябва много да учат, да се интересуват и да задават въпроси на преподавателите си.

Галина Андреева – Минчева обясни, че още като студентка е избрала да бъде прокурор

„Нашата професия е изкуство за доброто и справедливото. Изкуство е да се съберат доказателства и да се представят  в съда, за да може този, който е нарушил закона да получи съответното наказание. Полагайте усилия и ще бъдете удовлетворени“,  заяви пред второкурсниците Чавдар Грошев. Димитър Пехливанов, който е прокурор от 2017 г., каза, че професията на прокурора е призвание. „Работата ни е отдадена на хората и обществото. Материята е необятна и трябва постоянно да се учиш“, допълни той.

Студените се интересуваха дали на прокурорите им е оказван натиск в тяхната работа.  „Никога! Имам пълна свобода в работа си и действам по вътрешно убеждение“, отговори Димитър Пехливанов. Той бе подкрепен и от колегите си. Един от студентите се поинтересува дали се обръща внимание на всички жалби, които постъпват в прокуратурата.

„Всички жалби и сигнали, които постъпват се разглеждат от прокурор. Няма изключение. И всеки жалбоподател получава отговор. Ние работим с документи и доказателства. Ако някой остане е недоволен, може да обжалва на по-горна инстанция“, обясниха магистратите. Студентите ги попитаха за начина на провеждане на конкурсите за магистрати, възможностите за обучение след завършване, за това как се справят със стреса в работа и др.

Дискусията  с прокурорите е част от традиционните срещи, които се провеждат между студенти и магистрати през последните няколко години.