„Над 100 специализирани машини са в готовност за денонощното зимно дежурство в Пловдив, което започва на 6 декември и ще продължи до 15 март догодина. Миналата зима беше мека, но сме сигурни, че и при най-тежки условия можем да осигурим нормалното придвижване в града.“
Това заяви заместник-кметът по транспорт Тодор Чонов след техническия преглед на автомобилите за зимно поддържане в базите на КМД и общинското предприятие „Чистота“.
Поддържането на уличната мрежа при зимни условия ще се извършва от 26 разпръсквача на сол, 51 снегорина и 8 челни товарача. За пешеходните зони, тротоарите и велоалеите ще се използват 3 мултифункционални машини и 6 роторни снегорина. Осигурени са и резервни  машини, като с тях общият брой е над 100.
„Новото е, че 10 от камионите са комбинирани – могат да работят и като разпръсквачи, и като снегорини.  Това гарантира, че във всеки от районите ще имаме оборудван снегорин с разпръсквач“, информира директорът на „Чистота“ Димитър Георгиев.
За 11-а поредна година по улиците на Пловдив няма да се разпръсква  пясък, обработват се само със сол и калциев дихлорид. Това е една от мерките срещу запрашаването на въздуха.  
„Имаме достатъчни количества и от двата противообледенителни материала – над 3000 т сол и 50 т калциев дихлорид. Останаха ни от миналата зима. Ако и предстоящата е също така мека, както засега прогнозират метеоролозите,  това ще стигне.  Ако се наложи, ще доставим още“, каза Георгиев.
Той увери, че метеорологичните прогнози се следят непрестанно.  Дежурните в „Чистота“ всяка нощ правят обходи, за да се реагира веднага при влошаване на обстановката.  До 30 минути след подаден сигнал екипите тръгват по предварително утвърдени маршрути. Приоритетно се обработват мостовете и надлезите, улиците, по които се движи градският транспорт, около детските и учебни заведения, поликлиники, болници и други общественоважни институции.
Около 400 метачки ще чистят автобусните спирки, стълбите на пешеходните подлези, ще проправят пътеки по тротоарите.