Галерия „Ромфея“ кани на изложба-живопис на художника Иван Ташков (Балзак). Експозицията, носеща заглавието „Пейзажите на моя роден край“, ще бъде открита на 5 декември 2022 г., понеделник, в 18.00 часа в пространството на галерия „Ромфея“ на бул. Марица“ № 83.
Иван Атанасов Ташков е роден на 26 януари 1945 г. в Гоце Делчевско. Завършва Техникум по дървообработване в  Пловдив, специалност „Вътрешна архитектура и декоративна дърворезба“. Работи седем години като военен художник и над двадесет години като главен художник в ДСО „Метални конструкции“ Пловдив.
Освен самостоятелни изяви, през годините Иван Ташков взима участие в редица представителни, сборни и благотворителни изложби.
Негови творби се намират в български и чуждестранни колекции.

„Иван Ташков издирва деликатните нюанси в настроението на привидно сходните композиции също като мъж, който улавя с поглед любимото лице на жена сред тълпата. Може би това е една от причините пейзажите му да излъчват искреност, обич и малко носталгия.
Иван Ташков е от художниците, които не робуват на външния ефект, не търсят живописния фойерверк и повърхностните внушения. Той е почтен – към себе си и към своята публика и здраво стъпил на майката земя, от която черпи сили и вдъхновение. Неговите живописни партитури ни подаряват онази присъща за него непосредственост и чистота, които се приемат с очите, но стигат до сърцето…“