Десетки сигнали са постъпили в община Пловдив за спирки на градския транспорт със счупени стъкла, информираха от БНТ. Повечето от спирките са дадени на концесия, но има и такива, които се поддържат от общината. Отстраняването на щетите вече е превърнало в ежедневие.

Досега 10 000 лева месечно са били достатъчни на фирмата концесионер, за да поправя щетите по спирките. Случаите на вандализъм, обаче, зачестяват и фирмата вече не смогва финансово да подменя толкова бързо всички повредени конструкции.

От общината посочват, че за последните седмици осем спирки са били потрошени умишлено. Междувременно на тях продължават да чакат хора.

Едни от най-критичните места са последните спирки. Там новопоставените стъкла се унищожават до вечерта.

"Много често отремонтирани спирки - до дни виждаме отново унищожени реклами, стъкла", казва Юлиян Бейнов от ОП „Организация и контрол на транспорта".

От общината планират да сложат допълнително видеонаблюдение по спирките в целия град, защото подобна мярка е дала резултат в един от кварталите.

"Посоката, в която сме почнали, осигуряваме на все повече места видеонаблюдение със съдействието на районни кметове, на цялата администрация в целия град, също така и от органите на полицията, но трябва да се промени най-вече обществото", заяви Георги Стоилов, директор на ОП „Организация и контрол на транспорта".

Сигнали за повредени спирки може да се подават на горещия телефон на общинското предприятие. От фирмата концесионер работят по тяхната подмяна и междувременно уверяват, че счупените стъкла не са опасни за хората, тъй като се използва специален безопасен материал.