Коледари ще наричат за здраве и берекет в община „Родопи“, кметът Павел Михайлов е част от дружината в село Първенец
9 коледарски дружини ще отправят благословия  за здраве и берекет към жителите и гостите на община „Родопи“. Коледарите ще  тръгнат от къща в къща още на 24 декември сутринта. 
Още в 8:00 часа, в навечерието на Бъдни вечер, мъжка дружина от Първенец,  с песни и наричания ще прогони злото и ще пожелае берекет на клиентите и стопаните на стоковото тържище. Коледарската група  в село Първенец   е най-голяма и тази година в нея ще се включат около 70 души. За първи път ще има и детски състав от близо 20 момчета. Част от дружината е и кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов, а традицията се спазва вече повече от десетилетие.
След  40 години обичаят коледуване ще бъде пресъздаден и в Белащица, където група от десетина мъже ще тръгнат след 21:00 часа на Бъдни вечер, за да благословят домовете на хората. 
Младежка група ще обикаля  в село Брестник. Коледарите ще бъдат разделени на два лъча, а празникът започва в 18:00 часа.
С шествие младежите от състава за автентичен фолклор ще пеят коледарски песни и в Храбрино. Групата  ще  излезе на площада в селото в 17:00 часа на 24 декември. Облечени в празнични носии, над 10 млади мъже, ще благословят жителите на село Устина.
На 25 декември, когато е светлият християнски празник Рождество Христово малки коледари от ОУ „Неофит Рилски“  ще зарадват с благословия жителите на село Ягодово. И тази година те ще посветят своето коледуване на благотворителна кауза. Наричания за здраве и берекет, коледарски песни и украсяване на коледарските геги, подготовка на традиционните коледарски носии, всичко е посветено на идеята да помогнат на свой връстник от Хасково, който се бори със злокачествено заболяване. 
Обичаят ще бъде пресъздаден и в Крумово.
Под звуците на  родопска гайда  близо 30 деца в Цалапица ще излязат, за да обиколят домовете  и нарекат за здраве съседи,  роднини и приятели.
Детска коледарска група ще пее обредни песни с различни мотиви на 26 декември и в Кадиево.