За децата е най-добре да спортуват повече, а не да ходят по кафенатата. Това заяви Христо Стоичков, който присъства на първата копка на нов спортен комплекс до езиковите гимназии в кв. "Кършияка" в родния му Пловдив.

"Аз съм от "Кършияка" и не забравям откъде съм тръгнал. Кършиякалии не се делим, а се обединяваме и искам този комплекс да бъде ползван от всички деца, да могат да спортуват", заяви Стоичков. Той настоя, когато бъде готова, залата да е отворена и в събота и неделя, за да могат подрастващите да играят там. Носителят на Златната топка подчерта, че без бази няма как да имаме големи спортисти. Камата добави, че никога не забравя, че е тръгнал към големия футбол именно от терените в кв. "Кършияка" и похвали кмета Здравко Димитров и неговия заместник Георги Титюков за инициатива им да бъде построен модерен спортен комплекс. След това удари бутилка с шампанско в греблото на багера, с който бе направена първата копка. Шишето с пенлива течност обаче оцеля.

"На здраво е! Тази бутилка да я закопаете в земята, където ще бъде комплекса. Идната година ще бъде хубава, след като в Пловдив се строи нова спортна база", заяви Стоичков я е даде на шефа на родния му клуб "Марица" Христо Христов. Футболист бос не криеше щастието си, че на това място ще се построи спортна зала и няма да се правят вечерни дрифтове с мощни коли. Кметът Здравко Димитров поздрави присъстващите с Коледа и заяви, че за децата е най-добре не само да учат, а и да спортуват.

Неговият заместник Георги Титюков поясни, че за проектирането на спортния комплекс са предвидени 120 дни, а за изграждането му 210 дни.

"Първият етап от строежа на спортната база ще струва 5,7 милиона лева", заяви Титюков.

Ще бъдат изградени 8 игрища, от които две големи футболни, три за минифутбол и три многофункционални – волейбол, хандбал, волейбол и тенис. Предвидено е монтирането на дренажна поливна система, ограда, осветление и контрол на достъп. Вторият етап предвижда построяването на спортна зала от типа на физкултурните салони. За нея предстои да бъде обявена отделна обществена поръчка. Учениците от двете езикови гимназии "Пловдив" и "Иван Вазов" ще ползват съоръжението безплатно.

Обсъжда се след 19:30 часа и през почивните дни е възможно комплексът да се използва срещу заплащане от външни лица, за да се самоиздържа, за да получава допълнителни приходи. След края на церемонията десетки деца обградиха Христо Стоичков за снимки и автографи. Големият футболист търпеливо удовлетвори желанията на всички.