Почина краял на футбола Пеле. Тъжната вест съобщиха от родината му Бразилия.  Едсон  Арантес до Насименто  беше смятан за един от най-великите футболисти в историята, издъхна на 82 години в родината си след продължително заболяване. През последните седмици здравословното състояние на Краля на футбола рязко се влоши и за огромно съжаление той загуби битката с рака на дебелото черво.

Смъртта на бразилската звезда е потвърдена от агента му Джо Фрага. Според уебсайта G1 на Globo семейството все още не е направило изявление за поклонението.

Наскоро дъщеря му Кели публикува снимка, на която е в ръцете на баща си. „Винаги заедно, борейки се и надявайки се. Измина още една нощ“, написа тя тогава.

Болницата „Алберт Айнщайн“ съобщи преди дни, че ракът прогресира и че той се нуждае от повече грижи поради затруднения в работата на бъбреците и сърцето. В съобщението на болницата се посочва още, че Пеле ще остане в „нормална стая“ и няма да бъде преместван в интензивно отделение.

През последните години бразилецът често влизаше в болници. През 2014 г. той се озова в такава заради проблеми с бъбреците, а няколко месеца по-късно претърпя операция на простатата. На 4 септември 2021 г. в болницата „Алберт Айнщайн“ в Сао Паоло Пеле беше опериран от рак на дебелото черво. От този момент нататък легендата страда много, а терапиите даваха резултат до миналия ноември, когато Пеле се върна в болницата, в която в крайна сметка почина.

Пеле е единственият трикратен световен шампион. Той печели Мондиал с Бразилия през 1958, 1962 и 1970 години, като държи и рекорда за най-много голове с фланелката на Селесао - 77 попадения в 92 срещи.