Пловдивските огнеборци от Четвърта смяна поеха днес първото дежурство за новата 2023 година. А всички я  посрещнаха с надежда за добри дни и щастливи семейства. Ето какво написаха те в социалните мрежи:

Макар че старата година бе натоварена и динамична, я изпращаме с малко носталгия, но и с удовлетвореност- дарихме надежда и помогнахме, оказахме подкрепа и взаимност- това е равносметката от нашите "уроци стихии" - човешки и природни!
През изминалата година екипите на районните служби: Първа, Втора, Трета, Четвърта, Стамболийски, Карлово, Асеновград, Първомай,Хисаря, Раковски, Садово, участъците в Съединение и Лъки, секторите СОД и Летище Пловдив, работиха всеотдайно- така, както налагат правилата на професията, като всеки един от колегите имаше личен принос със своя човешки потенциал. 
През годината отработихме 4 980 произшествия. Реагирахме на 3 457 сигнала за пожара, като само 663 от тях с материални загуби. Имаше много напрегнати и рискови ситуации, при които хора в беда, бяха спасени "на косъм". 
В 1 523 случая оказахме техническа помощ и извършихме аварийно- спасителни дейности. Очакването и доверието към нас са огромни: хората  се обръщат за помощ към нас не само в случаи на пожар, а и при инциденти и произшествия от различно естество. Звената на РДПБЗН- Пловдив оказаха техническа помощ и съдействие в множество ситуации- паднали възрастни хора в домовете си, инциденти с паднали от височини-скали, тепе, екопътеки, помогнахме на хора, заседнали в асансьори, отключвахме стаи и врати, зад които хора бяха останали сами и в рискова ситуация за живота им. Реализирахме акции свързани с издирване и спасяване на паднали във водоеми, затиснати от техника и затрупани от скална маса, заклещени хора и деца. За 1 301 такива сигнала осъществихме животоспасяващи акции. Във всеки от случаите "живот срещу живот", рискът си струваше, за да бъде спасен човек!  
Най- чистите и зареждащи преживяния в натовареното ни ежедневие бяха срещите 
с деца от над 300 учебни заведения в областта, които искаха да надникнат в тайните на нашата професия. Показахме им възможностите на техниката, разказахме им интересни случки и нагледно се впуснахме в тренировка с гасене на терен, с която ги научихме, че при среща с огъня, трябва да действат разумно, без излишен риск, запазвайки самообладание. Използвахме всяка възможност наши екипи да участват с демонстрации на техника в  различни детски фестивали и инициативи, по време на които работихме за повишаването на противопожарната култура на деца и възрастни.

Безценно е да запалиш пламъка на вярата и увереността в човешките очи и да усетиш надеждата, с която един малък или голям човек ти показват обич и внимание за твоята грижа. 
Колеги и жители на Пловдивска област, нека 2023 ни донесе здраве и  "Заедност". С чест и достойнство ние от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив  ще продължаваме да помагаме на онези, които се нуждаят от нас и да даряваме надежда и смисъл.