От началото на тази седмица е засилено   полицейско присъствие на територията на  Шекер махала в Пловдив, където през последните няколко дни възникнаха умишлени пожари в нерегламентирани сметища. За това информираха от Областната дирекция на МВР.

От горящите отпадъци, сред които имаше много автомобилни гуми и кабели се стигаше до голямо задимяване, а вероятността огънят да се разпростре върху близки жилищни сгради или други обекти е била реална. На множеството сигнали от притеснени граждани своевременно са реагирали екипи на пожарната, а в полицията се осъществяват необходимите действия за установяване на извършителите. В тази връзка от ръководството на областната дирекция на МВР е създадена организация, за да не бъдат допуснати и други подобни палежи.

Сред набелязаните превантивни мерки в ежедневната дейност на служителите на реда е поставена и задача за постоянно наблюдение на местата в града, за които има информация за запалвания на струпани купчини с отпадъци. За Шекер махала като такива зони се очертават около улиците „Дилянка”, „Звънче”, „Лайка”, бул. „Васил Априлов” и моста на „Ален мак”. За тях е предвиден денонощен полицейски контрол, а обходът им се осъществява по график от екипи на Трето РУ и секторите „Общинска полиция”, „Специализирани полицейски сили” и „Пътна полиция”.

В обхвата на посочените мерки е възможно да влязат и други квартали в Пловдив. При забелязване на хора, които палят отпадъци на обществени места, униформените ще бъдат безкомпромисни. От полицията напомнят, че всеки установен нарушител подлежи на съответните наказателни санкции от компетентните институции.