Българската православна църква почита на 24 януари  паметта на преподобна Ксения Римлянка.

Тя е живяла през V век.

Родила се в Рим в семейството на сенатор и я кръстили Евсевия (от гръцки - "благочестие", "добра вяра"). И наистина, възпитана в християнската вяра и изучила живота на монасите и различните подвижници за вярата, тя отказала да се омъжи и заедно с две свои верни служителки тайно избягала в Александрия, тъй като в Египет монашеството било много развито.

Там Евсевия се преименувала на Ксения, т.е. чужденка, и не разкривала своя произход.

После отишла в град Миласа (днес Милас в Югозападна Турция) и със свои средства построила храм в чест на светия архидякон Стефан. В килии край храма трите праведни жени заживели в пост и молитва.

Добродетелният подвижнически живот на Ксения привлякъл и други жени и се създала монашеска обител.

Скоро манастирът се превърнал в известно духовно средище, където идвали много отрудени жени, за да получат съвет и молитвена подкрепа от преподобната. Милаският епископ Павел я постригал за дякониса и тя служела по образеца на свещените дякони, избрани от апостолите да им помагат в грижите за хората. Преподобната Ксения се грижила за духовния живот на посетителките, но им помагала и в нуждите за насъщния. Упокоила се в мир в 457 г. Празник днес имат всички дами, които носят красивите имена Аксения, Аксиния, Оксана, Ксения.