Хора с увреждания ще проведат утре протест пред сградата на РЗИ-Пловдив под наслов  "Нищо за нас, без нас! Прозрачност по работата за НМЕ!" . Акцията им е насрочена за 10 часа и се нея смятат да покажат недоволството си относно промените в Наредбата за медицинската експертиза. Сред исканията им са повече яснота, пълно обезпечаване на нуждата от протезиране на коленна и тазобедрена става по каса и високотехнологична лаборатория за изследване на редки и генетични болести.

Половин час по-рано протест ще започне и на площад "Независимост" в София.

От сдружението за гарантиране правата на хората с увреждания "Достойнство" призовават гражданите да подкрепят събитието. Ето целия текст на поканата:

Във връзка НМЕ и начина, по който се подхожда към нея, пълната неинформираност на заинтересованите страни и това, че вероятността да бъде внесена в МС след преминало гласуване в Националния съвет на хората с увреждане. Мудната работа на МЗ. Липсващата яснота и постоянното оправдание с кадровия проблем на комисиите, забавянето на обнародването, което е води до голям брой хора отпадащи от системата Ви каним да ни подкрепите в нашия протест:
НИЩО ЗА НАС, БЕЗ НАС!
ПРОЗРАЧНОСТ ПО РАБОТАТА ЗА НМЕ!
Исканията на част от хората с увреждания са описани в Протестната нота и ще бъдат внесени в институциите:
ПРОТЕСТНА НОТА
ПРОЗРАЧНА РАБОТА НА ЕКИПИТЕ И ЕКСПЕРТИТЕ ПО НМЕ.
СИНХРОН С ПАЦИЕНТСКИ ОРГАНИЗАЦИИ.
ИСКАНИЯ КЪМ МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И НЗОК:
1. Ритмично подаване на медикаменти в търговската мрежа.
2. Актуализиране на „Позитивния списък“ – като се възстановят определени лекарства, които са в употреба и разрешени в ЕС в България не са.
3. Съгласуване на терапии за лечение с лекуващите специалисти независимо от становището на „Експертния съвет“
а/ Плазмофереза
б/ имуноглобулинови - при системен лупус и редки болести.
в/ нови молекули наложени в страните членки на ЕС за онко-болните
4. Въвеждане на образната диагностика в доболничната помощ с цел бързо диагностициране без излишни разходи по клинични пътеки и престой в болнични заведения.
5. Изрична информираност на общността на ХУ /пациентски организации и НПО/ по всички изменение и допълнения към НМЕ. Преди обнародване.
6. Болните, които се нуждаят от кислородна терапия и поддържащата такава, както и пациентите със сънна апнея да бъдат обезпечени с кислородни концентратори и устройства. Сензори за диабет. Високотехнологични за слепи и глухи хора.
7. Публична информация за „лечение без граници“ по казусите, когато нашите специалисти и болнични заведения не могат да подсигурят.
8. Високотехнологична лаборатория за изследване на редки болести и генетични.
9. Съобразяване с нормите за изграждане на работна среда за лични асистенти, като по нуждите на пациентите се подсигуряват легла – лифтери и др.
10. Пълно обезпечаване на нуждата от протезиране на коленна и тазобедрена става по каса.
11. При включване на дадено рядко заболяване в Списъкът на одобрените редки болести в България, своевременно да се адаптират всички нормативни документи.