Настояваме най-после държавата да чуе нашите искания и да вземе мерки за облекчаване на тежкото ни положение. Това заявиха хора с увреждания в Пловдив, които се събраха на протест пред сградата на Регионалната здравна инспекция.

Те настояха да се въведат промени в Наредбата за медицинската експертиза (НМЕ). Целта е да се гарантират по-кратки срокове за издаване на решение на ТЕЛК, а придружаващите заболявания също да се вземат предвид към основното.

"Аз съм с диабет и полиневропатия. Средствата, които получаваме от държавата, са нищожни. Има недостиг на инсулин и се принуждаваме да обикаляме аптеки, докато го намерим. Разчитаме на роднини и приятели да ни го доставят от чужбина. Настояваме държавата да изработи нормална наредба за хората с увреждания и да взима мерки да има медикаменти", заяви Арто Симонян.

Друг протестиращ - Каньо Канев, който е прекарал инфаркт, добави, че е загубил работата си като шофьор и се е наложило да чака половин година, докато излезе експертизата за заболяването му. Сега получавал 396 лева, а 200 лева дава за медикаменти.

"Непрекъснато намаляват процента инвалидност, режат ни парите, липсват лекарства. Явно някои хора искат просто да ни няма", добави Канев.