Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставките на кмета на Пловдив Здравко Димитров и  на заместника му с ресор строителство Пламен Райчев. Причаната е това са скандалите около изграждане на стадион „Христо Ботев". Бившият премиер направи това при днешното си посещение в града под тепетата.

Той заяви, че казва това с болка, но Здравко Димитров го е предизвикал с отговора си на последната им среща миналата неделя. Зико заявил, че излиза в оппуск, за да си обърне внимание.

„Аз, брат ми да ми отговори така – аз нямам брат, ще му поискам оставката незабавно!", подчерта Борисов и допълни: „Обичам го, уважавам го, но не се справи и ни създаде проблем!"

Лидерът на ГЕРБ припомни още: „Преди месец и половина на стадиона на Ботев казах, че той няма да е кмет на Пловдив повече."

Зам.-кметът Райчев трябва да си замине незабавно, подчерта Борисов.

Той посочи, че действията на ръководството на общината предизвикват само протести. Нарече работата им по строителството на стадион „Христо Ботев" немърлива и некачествена. Борисов подчерта, че за пловдивските стадиони са отпуснати средства в пъти повече, отколкото за всички други.

 

 

Здравко Димитров за поисканата му оставка от Борисов: Спасяваме важните проекти за Пловдив, не забъркваме бакии

 

“Избран съм от пловдивчани, не назначаван, за да ми се иска оставка. Това искане ми идва като гръм от ясно небе. Ще обмисля в следващите дни какво да направя”, това каза кметът на Пловдив Здравко Димитров, след като бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов му поиска оставката по време на партийна сбирка в хотел „Империал”.

 

“Дебатът за Пловдив трябва да се води с гражданите и в Общинския съвет, а не на партийни сбирки”, коментира Здравко Димитров. „Не съм забърквал бакии. От самото начало на мандата започнахме с много важни и трудни проекти като Водния цикъл, обектите по ОП “Региони в растеж”, пробива под Гарата и бъдещето на Бетонния мост, които бяха фатално забавени от предшественика ми и вкарани в риск. Управлявам отговорно с всички сили и умения - мои и на екипа ми. Казусът със стадионите на “Ботев” и “Локомотив” не е мой или на Пламен Райчев. Всички искахме двата стадиона да се построят и всички бяхме наясно, че осигурените първоначално пари няма да стигнат. Някои хора обаче явно използват проблема с политически цели. Същото се случва и в дебата за Панаира. Аз имам план как да спася Панаира за Пловдив и то с дипломация, а не с войни”, каза още Здравко Димитров.

„Имаме много важна работа за вършене, виждате на колко фронта се строи в Пловдив. Безотговорно ще е да оставим града на автопилот в този момент”, завърши кметът и уточни, че му трябват няколко дни, за да реши как да отговори на искането за неговата оставка и тази на заместника му Пламен Райчев.