Пациент с четири бронхопневмонии за четири месеца се оказа със заседнала в дихателните пътища кост от пиле. Мъжът се размина със сложна интервенция, след като от Пазарджик е преместен в Пловдив. 

70-годишният Йордан Танков е консумирал пилешки крилца преди четири месеца и погълнал една от костите. 

„Усетих, че глътнах нещо, че се задавих и хората, които бяха от двете страни на мен, започнаха да ме потупват, но уж премина. След това започнах да се задавям дори при пиене на вода“, разказва Йордан. 

Пациентът прекарва четири месеца по болници, като не е споделил на лекарите от Пазарджик за задавянето. Там е лекуван четири пъти заради пневмониите, които е получил вследствие на усложнението от запушването на бронхите. По-късно му е направен скенер и е открита заседналата кост. Пренасочен е към Университетската болница „Каспела“ в Пловдив. Медицинският екип обсъдил вариантите за изваждане на чуждото тяло.

„Обсъдихме варианта, ако успеем с апаратурата, с която разполагаме, с бронхоскоп да извадим тази кост. Ако не успеем, тъй като е била с голяма давност от четири месеца в левия главен бронх, можеше да има образувани сраствания, които да не позволят екстракцията на костта и тогава се очертаваше голяма гръдна операция, за да се извади от бронха“, заяви проф. д-р Заприн Въжев - ръководител катедра „Сърдечна и съдова хирургия“ в УМБАЛ „Каспела“ в Пловдив. 

Костта е успешно извадена от д-р Станислав Къртев. 

„След като е настъпило задавянето, е имало един период около един час със суха и мъчителна кашлица, както дразни едно чуждо тяло, попаднало в дихателни пътища. След две три седмици организмът задържа секрети и започват пневмонии на едно и също място. Пациентът не е съобщил на колегите за задавянето и те са го лекували за обикновена пневмония. След скенер се разбира, че е имало инцидент със задавяне и аспирация на чуждо тяло и го препращат към нас“, сподели д-р Станислав Кръстев от УМБАЛ „Каспела“. 

Благодарение на усилията на лекарите в Пловдив, пациентът вече диша нормално и часове след интервенцията е на крака. 

„Хубавото е, че успяхме да го извадим, защото беше трудно, иначе трябваше да се прави голяма гръдна операция, което е тежко за болния и тежко като голяма операция.“, казва още д-р Къртев. 

Ако костта не е била извадена, последиците за пациента са могли да бъдат по-тежки. 

„Усложненията, които са следвали за него, са били доста сериозни. Те са следвали едно след друго и слава Богу успяхме да му помогнем. Героят е д-р Къртев, който успя с бронхоскоп и с полагане на усилия, да извади костта и така избегнем голямата операция“, допълва проф. Въжев. 

„Свободно си дишам, гърдите са ми добре. Едно голямо благодаря на екипа“, казва 70-годишният Йордан Танков.