Централната избирателна комисия ще определи окончателно ръководствата на 16 РИК-Пловдив град и 17 РИК-Пловдив област. Това стана ясно след проведените днес от областния управител на област Пловдив Ангел Стоев политически консултации за провеждането на изборите на 2 април 2023 г.

По време на преговорите за състава на 16 РИК политическите сили постигнаха консенсус за председателското  място. Те приеха предложението на Коалиция „ГЕРБ-СДС“ – Калоян Сухоруков, който оглавяваше РИК на изборите за 47-ото Народно събрание.

Политическите сили обаче не постигнаха съгласие за двете заместник-председателски места. Кандидатурите са три – Коалиция „Продължаваме промяната“ предложиха  за поста Стоян Мемцов, ПП „Движение за права и свободи“ – Васил Петров, ПП „Възраждане“ – Виолета Костадинова.

За секретарското място единствената кандидатура остана тази на Минка Сърнешка, която беше издигната от Коалиция „БСП за България“.

Председателското място на 17 РИК-Пловдив област ще се определи от ЦИК, след като политическите партии не се споразумяха за поста. Бяха предложени две кандидатури – Коалиция „ГЕРБ-СДС“ – предложи Янко Радунчев, който и на предишните избори оглавяваше комисията, а Коалиция „БСП за България“ – Ваня Костадинова.

Спор нямаше за двете заместник-председателски места като те са съответно кандидатите на Коалиция „Продължаваме промяната“ – Иван Кърчев и на „Възраждане“ – Сузана Николова.

Секретарското място в 17 РИК-Пловдив област също не бе спорно, тъй като само ДПС предложи свои кандидат, който е досегашният секретар Ферат Мурат.

След като политическите сили не се споразумяха за ръководствата на двете избирателни комисии документите ще бъдат окомплектовани и изпратени в ЦИК за вземане на окончателно решение за състава на 16 и 17 РИК.

Комисиите и в двата избирателни района са съставени от общо 17 членове – като ръководните места са четири – председател, двама заместници и един секретар, а останалите 13 са членове. Задължителното условие на закона е членовете на ръководството да са от различни политически сили.


Според резултатите от последните избори и на база решение на ЦИК местата са разпределени по следния начин и за двете РИК – 5 места за Коалиция „ГЕРБ-СДС“, 4 места за Коалиция „Продължаваме промяната“, по 2 места за ПП „Движение за права и свободи“,  ПП „Възраждане“ и  Коалиция „БСП за България“, по 1 място за Коалиция „Демократична България – Обединение“ и Коалиция „Български възход“.