Здравко Димитров остава кмет на Пловдив. Това обяви самият той на брифинг в общината днес.

"Подавам оставка, но като член на ГЕРБ", заяви той пред журналистите. Добави, че напуска местната структура на партията, оглавявана от Иван Тотев. Няма обаче да напусна кметския пост на града. Причината е, че в момента той и неговият екип изпълняват проекти от 500 милиона лева за разватието на града. Така Зико отговори на партийния си лидер Бойко Борисов, който поиска в събота да се оттегли от поста заедно със съмазстнеки си Пламен Райчев за несправяне с работата. Бившият премиер визира най-вече проблемите около изгражаденота на стадион "Христо Ботев" и скандалите с феновете.

"Няма да кажа лоша дума за Бойко Борисов, постигнали сме много неща заедно. Това е за добро, да напусна партията и да спадне напрежението", каза още Здравко Димитров. Той беше категоричен, че ще изкара мандата си. Припомни, че е избран от пловдивчани и няма да предаде доверието им. Зико каза още, че след поискана му оставка и получил обаждания за подкрепа от много хора, повече отколкото, когато е бил избран за кмет.

Здравко Димитров призова Иван Тотев, който вече се среща с феновете, да помогне проблемът със стадионите да се реши.

Кметът обясни, че общината няма да дава повече пари за стадионите, тъй като има много важни инфраструктурни проекти, по които се работи.

Зико каза, че не е бил на срещата с Борисов в Пловдив в събота, тъй като не е бил поканен. "Не съм се карал с Бойко Борисов, той ми беше шеф", подчерта пловдивският кмет.

"Сигурен съм, че съм прав. Заблудили са Борисов за панаира", заяви Здравко Димитров. На въпрос кой го е заблудил отбеляза: "Тотев, Тотев го е заблудил."

Димитров отбеляза още, че ще мисли дали и как да се кандидатира на предстоящите избори.

"Пловдив получава 17 милиона лева глоба за неправилно проведена поръчка за Пречиствателната станция в мандата на Иван Тотев. Това са бакии вече", обяви Здравко Димитров. Той уточни, че е избран изпълнител, който не е трябвало да бъде избиран. Поръчката е от юни 2019 година.

"Това е огромен удар за Пловдив", коментира зам.- кметът Пламен Райчев. В момента Общината търси варианти да намали финансовата санкция.