Осреднените данни за заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания на територията на Пловдивска област сочат сериозен спад във всички възрастови групи, което ни дава основание да съкратим срока на грипната епидемия. Превантивните мерки падат от 9 февруари.  Това съобщи областният управител Ангел Стоев след съвместно заседание на Областния оперативен щаб и медицинския щаб на РЗИ-Пловдив.

 

„Има  спад на заболеваемостта, както при децата, така и при възрастните над 65 години. В момента сме на нива на заболеваемост, които позволяват мерките да се отменят предсрочно. Това се дължи на адекватните и навременни мерки, предприети от щаба срещу разпространението на грип и остри респираторни заболявания“, обясни директорът на РЗИ-Пловдив д-р Сийка Димчева.

„Смятаме, че вече не е необходимо да задържаме прегледите на здравите бременни жени и деца, както и имунизациите. Общопрактикуващите лекари също отчитат сериозен спад на болните“, заяви и зам.-председателят на РК на БЛС д-р Христо Дипчиков.

 

По данни на ръководителя на инфекциозна клиника към УМБАЛ „Св. Георги“ доц. д-р Олиана Бойкинова към днешна дата при тях има само десет пациенти с ковид и четирима с грип тип „А“, което показва, че заболяванията  протичат без сериозни усложнения.

 

На база изразените становища беше взето единодушно решение временните противоепидемични мерки на територията на област Пловдив да бъдат отменени, считано от 09.02.2023 г. като се разрешават:

1.  Плановите консултации на здрави бременни жени и деца.

2. Профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации, които се извършват от общопрактикуващите лекари.

3. Свижданията в лечебните заведения и посещенията на външни лица в социалните домове и домовете за резидентна грижа.

 

Препоръчва се да продължи провеждането на стриктен ежедневен филтър в детските заведения, като болните деца ще се връщат по домовете. Недопускане на работата заболели лица от персонала. Засилена текуща дезинфекция на повърхности, играчки и други и често проветряване на помещенията.

 

РЗИ-Пловдив следва да издаде заповед за отмяна на противоепидемичните мерки на територията на Областта.