В деня на Свети Харалампий Чудотворец, професионален празник на пчеларите, кметът на община „Марица“ Димитър Иванов посети пчелина на Мариан Киров, който се грижи за 120 кошера в с. Калековец.
Иванов честити празника на пчеларя.
„Пожелавам на теб и на всички пчелари здраве и пълни кошери с пчели и много мед. Нека Свети Харалампий да Ви закриля и да е проводник на Божията благодат над пчелния мед, който ще произведете тази година“.
С тези думи  Димитър Иванов се обърна към Мариан Киров и му поднесе икона на Свети Харалампий Чудотворец.
Пчеларят благодари на кмета на община „Марица“ и почерпи с пресен мед от билки, с преобладаващ магарешки бодил. Той обясни, че този вид е идеален за превенция срещу заболявания на сърцето, белите дробове и кръвоносната система.  
Мариан Киров припомни, че всички пчелни продукти са полезни, а прополисът повишава имунитета и помага за по-лекото изкарване на вирусните заболявания.
47-годишният мъж завършва Техникума по ветеринарна медицина в Стара Загора. Започва занаята съвсем случайно, след като вижда един рояк пчели на дърво. Вика познат пчелар, който да дойде и да ги прибере. Помага му, а след това пчеларят му поверява грижите за рояка, като му казва, че му е на късмет.
„Като си го имаш отвътре, ти трябва само една искрица“, признава пчеларят.
Повече от 30 години Мариан Киров е регистриран земеделски производител, който вади близо 120 тенекии с мед на година.
Научава, че пчелите не обичат силни миризми, парфюми и алкохол. По време на сезона той получава по 10-15 ухапвания на ден, но казва, че много по-болезнени за него са тези на комарите.
Кметът на община „Марица“ Димитър Иванов припомни мисълта на Алберт Айнщайн, че ако пчелите изчезнат от лицето на земята, на човечеството му остава само 4 години живот.
Иванов пожела на всички земеделски производители в община „Марица“ да си помагат и взаимно да се пазят, като надлежно уведомяват кметствата и общината, когато им предстои да третират насажденията с химически препарати.
На срещата присъстваха и председателят на Общински съвет „Марица“ Гергана Трендафилова и кметът на с. Калековец Колю Миланов.
73 са пчелините, регистрирани в община „Марица“.