Общинските съветници от групата "Автентична лява левица" в Пловдив Николай Радев, Йордан Василев, Тодор Стоилов, Добромира Тошева и  доц. Ангел Иванов напускат БСП. Това обявиха те на специална пресконференция. Причината са скандалните решения на 50-ия конгрес, където бяха изключени 14 социалисти начело с Кирил Добрев, а 200 делегати напуснаха форума.

Другите двама общински съветници ги подкрепиха. Това са д-р Атанас Баташки, който е дополитизиран,тъй като работи в МВР болницата, и превозвачът Димитър Чолаков, който е съветник от гражданската квота.

На практика БСП в Пловдив остава без представителство в местния парламент на Пловдив.

"Напускаме не БСП, а партията на Нинова, която беше превърната от нея и хората й в малка трапезна политическа сила, влизаща в коалиции с идеологически опоненти като "Демократична България" и "Продължаваме промяната". Заедно с тях 109 редови социалисти прекратяват членството си в БСП", обяви шефът на червените съветници Николай Радев. Той и останалите съветници гравитират около Георги Гергов.

"Не ми беше лесно да взема това решение. Аз съм партиен член от 35 години. Но с другарите ми не искаме да имаме нищо общо с това ръководство", заяви Радев, който е и директор на Английската гимназия в Пловдив. Той и колегите му остават общински съветници и щели да работят за града и за реализацията на левите идеи.

Обявиха, че в най-скоро време ще създадат гражданско сдружение "Алтернатива за Пловдив", така ще се нарича и групата им в Общинския съвет.

"Ще предложим наши инициативи за решенията на транспортните инфраструктурни проблеми на града", заяви Йордан Василев. Доцент Ангел Иванов добави, че след 46 години членство в партията не може да остане в нея при това ръководство.

Съветниците разпространиха декларация, в която определиха 50-ия конгрес на БСП за унищожителен форум за партийната демокрация, социалистическия дух и и здравия политически смисъл.