Областният управител на област Пловдив Ангел Стоев проведе работни срещи с ръководствата на 16 РИК-Пловдив град и 17 РИК-Пловдив област във връзка предстоящите избори за народни представители на 2 април 2023 г.

„Целта на разговорите бе да обсъдим подготовката на вота и да създадем ясна координация. Освен това коментирахме процеса по избор на зали за двете комисии, в които ще се обработват протоколите от СИК в нощта на изборите“, заяви Ангел Стоев.

Областна администрация-Пловдив предлага преброяването на изборните резултати да се осъществи отново в палатите на Международния панаир, като свободни в този период са втора и единадесета.

Беше постигната договорка между двете комисии – като във втора палата ще бъде настанена 16 РИК, а в единадесета – 17 РИК.

Ръководствата и на двете комисии подчертаха, че заради комбинираното гласуване с машини и хартиени бюлетини, за обработката на материалите ще е нужно повече време. Във връзка с това е необходимо удължаване срока на наем на палатите, спрямо предходните избори.  Предстои Областна администрация да поиска оферта и да подготви договор за наем.

Председателят на 16 РИК-Пловдив град Калоян Сухоруков акцентира върху проблем с възнаграждението на техническите сътрудници в нощта на изборите. Тяхното заплащане, за разлика от членовете на СИК, не е актуализирано, въпреки че сега работата ще бъде двойно повече.

„Ангажирам се веднага да подготвим писмо до ЦИК и да разговарям с колегите ми областни управители, за да можем да решим този въпрос. Вероятно пропускът е технически, но ще създаде съществени проблеми при осигуряването на хората“, заяви Ангел Стоев.

Предстои двете комисии да организират провеждането на обученията на членовете на СИК. Председателите и двете районни избирателни комисии имат опит и в онлайн, и в присъственото обучение, но ще вземат окончателно решение на заседание на РИК в пълен състав, стана ясно по време на разговорите.

На срещите 16 РИК-Пловдив-град беше представена от председателя Калоян Сухоруков, зам.-председателите Мария Шарланджиева и Васил Петров, както и от секретаря Минка Сърнешка.

В срещата със 17 РИК участваха председателят Янко Радунчев, зам.-председателят Сузана Николова  и секретарят Ферад Мурад.

Районните комисии започнаха работа на 11 февруари като 17 РИК е позиционирана в  Областна управа, а 16 РИК в сградата на Общински съвет – Пловдив.

Предстои следващата седмица областният управител Ангел Стоев да проведе срещи с пълния състав на двете комисии.