Започва изграждането на новия диагностично-лечебен корпус на Клиниката по педиатрия към УМБАЛ “Свети Георги” – Пловдив. На 22 февруари в присъствието на министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев със символична първа копка ще бъде даден старт на строителството на сградата, която ще се намира на територията болницата на бул. „Пещерско шосе“ 66.

Домакин на събитието е изпълнителният директор на здравното заведение проф. д-р Карен Джамбазов. Ще присъстват дарители и гости, подкрепили във времето инициативата на университетската болница за изграждането на нова модерна педиатрична сграда.

Новата сграда ще бъде с разгъната застроена площ от 17 672 кв.м. Със седем етажа  и сутерен. Тя ще се свързва с топла връзка към Хирургическия корпус.  

Предвижда се в нея да бъдат разкрити общо 115 болнични легла и по този начин клиниката ще бъде преместена от старата сграда на бул. „Васил Априлов“ № 15 А в новата, която изцяло ще отговаря на съвременните изисквания.

Пребазирането на Клиниката по педиатрия и осигуряването на подходящи условия е от изключително значение за децата от цяла Южна България, тъй като тя е единствена в региона по капацитет на специалистите и медицинските дейности. Всяка година в клиниката се хоспитализират над 5500 малки пациенти с остри състояния при заболявания на вътрешните органи, в т.ч. с  кардиологични, неврологични, онкохематологични и други. През Спешното детско отделение годишно преминават приблизително 28 000 деца.

Договорът за строителство е с максимална продължителност до 36 месеца, но се очаква строителните дейности да приключат по-рано.