Проверките срещу скъпите храни ще продължат, а конкретни резултати ще бъдат обявени следващата седмица. Това съобщи в Пловдив земеделският министър Явор Гечев, който откри международните изложения "Агра", "Винария" и "Фудтех".

Той бе категоричен, че има и спекула. Най-сериозно било положението при цените на млечните продукти.

Гечев добави, че  не е нормално някои произведени у нас храни да са по-скъпи от тези във Франция, Италия или на други места. Затова държавата ще събира данни за цените на сходни продукти у нас и в съседни страни.
Освен това се работи и по допълнително законодателство, свързано с различни дефиниции за нелоялни търговски практики и мерките срещу тях.
Земеделският министър каза още, че не е коректно той да изнася сам информация за откритите нарушения, тъй като веднага ще започнат коментари, че не му е работа да се занимава с цените. За целта данните ще бъдат съобщавани с представители на други институции, които се занимават с тези проблеми.

По думите му модерно земеделие не се прави по интернет, а трябва на място да видиш и пипнеш. Той добави, че земеделието е в тежка ситуация заради войната в Украйна.

България  заедно с Полша, Унгария, Чехия и Румъния все още чака Европейската комисия да се произнесе дали ще бъде отворен Кризисният резерв, каза още  Гечев. Министърът изрази надежда този път решението да е по – справедливо към източноевропейските държави, които са по – близо до военния конфликт.

Според него "Агра" показва напредъка на българското селско стопанство, техниката и винарската индустрия. След това обиколи щандовете на всички изложители. В събитието участваха министрите на туризма и здравеопазването Илин Димитров и Асен Меджидиев, областният управител на Пловдив Ангел Стоев, шефът на панаира Георги Гергов, митрополит Николай, представители на политическите сили и бизнеса.

По време на изложбите, които ще продължат до 25 февруари,  ще бъдат демонстрирани над 30 премиери на техника и технологии в областта на селското стопанство и над 20 авангардни новости в интелигентното земеделие. Посетителите ще могат да видят и над 50 иновации в областта на растениевъдството, животновъдството, винарската индустрия и хранителната промишленост. По време на изложбите ще бъдат раздадени наградите "Златен ритон" за най-добри вина, ще бъдат обявени и победителите от конкурсите за иновации и изборът на потребителя.