Днес е велик ден за всеки един  педиатър. Ние сме на път да  сбъднем една наша голяма мечта. Да лекуваме децата при най-добри условия.

Тези думи произнесе началникът на детската клиника в Пловдив проф. Иван Иванов при старта на строителството на новото лечебно заведение. То ще се изгради до самите Хирургии на "Пещерско шосе", а първата копка направиха зам.-министърът на здравеопазването Катя Ивкова, директорът на здравното заведение проф. Карен Джамбазов, строителят на обекта Никола Тиков, зам.-кметът на града Анести Тимчев и самият проф. Иванов.

Митрополит Николай благослови начинанието в присъствието на началника на кабинета на здравния министър доц. Момчил Мавров,  областният управител Ангел Стоев, бившите депутати Менда Стоянова, д-р Даниела Дариткова, проф. д-р Костадин Ангелов,  както и бизнесмена Георги Гергов.

 На церемонията присъства и терапевтичното куче Мон заедно със своята стопанка Велислава Костадинова. Той е порода староанглийска овчарка и е помогнало на много деца.

"Днешният ден ще остане в историята. Една крехка мечта ще стане реалност. След повече от 40 г. в тази болница ще се постави началото на нов корпус за най-милото, децата, не само от нашия регион", заяви шефът на УМБАЛ "Св. Георги" проф. Джамбазов. Той припомни как с проф. Иванов са стигнали до решението, че е най-добре да се изгради нова сграда за клиника, а не да се ремонтира старата, която е на бул. Васил Априлов.

"Най-доброто за нашите деца“. Специални благодарности на митрополит Николай, който първи откликна и дари 20 000 лева. Последваха и други - г-н Георги Гергов, който в най-трудното време помогна да направим лабораторията за COVID", каза проф. Джамбазов.  Благодари и на бившите депутатки от ГЕРБ Менда Стоянова и Даниела Дариткова и на ексздравния министър проф. Костадин Ангелов,  че съдействали за финансирането на проекта.

За изграждането на новата клиника са осигурени 42 милиона лева. В нея ще бъдат 115 легла за малки пациенти. Очаква се да бъде завършена до 36 месеца. Новата сграда ще бъде с разгъната застроена площ от 17 672 кв. м. Ще бъде на седем етажа и сутерен. Тя ще се свързва с топла връзка към Хирургическия корпус.

"Първото финансиране от 17 млн. лева получихме по време на последния редовен кабинет на Бойко Борисов, малко преди пандемията от COVID-19. От служебния кабинет в края на миналата година бяха гласувани още 25 млн. лева, с което стартираме строежа на новата клиника. Все още не сме наясно каква сума ще ни трябва за довършаване на кабинетите, оборудване и апаратура. Дарителската кампания, която подехме остава и занапред", заяви проф. Джамбазов.

 Той добави, че визията на новия корпус ще отговаря на всички съвременни изисквания, оборудването ще е на ниво, предвидили сме по-добри инфраструктурни кабинети за спешна помощ.  В клиниката ще се полагат най-модерни методи за лечение на малките пациенти.

Ще има възможност тежко болни деца от други региона на страната да бъдат транспортирани с хеликоптер. Това ще стане с реализацията на  следващия голям проект на УМБАЛ "Свети Георги"- изграждането на многоетажен паркинг с площадка за вертолети. За него ще се кандидатства с кредит в размер на 25 млн. лева.

.