„Изключително оспорвано състезание между 58 продукта, което се потвърждава и от близките оценки. Това доказва, че всички участници в конкурса работите, за да удовлетворите в пълна степен изискванията на негово величество потребителя“, каза при откриването на тържествената церемонията по награждаване доц. д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив. 

„Изборът на потребителя“ е най-безпристрастният и обективен конкурс, защото в ролята на журито са посетителите в Града на виното и деликатесите. Те оценяват вкусовите качества на продуктите и класират финалистите. Затова наградите са изключително ценни за производителите и  участниците в надпреварата. Конкурсът се провежда по инициатива на Международен панаир Пловдив в рамките на международната изложба ФУДТЕХ. Тази година над 30 000 посетители са дегустирали и оценили вкусните артикули. Доц. Соколов благодари специално на студентите от УХТ, които под ръководството на доц. Георги Тосков обработиха данните и изчислиха резултатите от конкурса. Преди да връчи плакетите и грамотите, той пожела на изложителите да бъдат смели и все така иновативни в своята работа. 
В категорията „Млечни продукти“ стана ясно, че потребителите предпочитат традиционния вкус на местните производители. Грамоти за качествата на своите изделия получиха „Петър Козарев“ ЕООД за Свежо козе сирене с копър и чесън и „Ферма Георгиеви“ ЕООД за Сирене с трюфел. Овчи кашкавал на Ферма „Багри“, Мариновано козе сирене с подправки на Мандра „Георгиеви“- Костенец и Краве кашкавал на „Калатея“ ООД събраха повече точки в дегустациите и получиха плакет. 
Потребителските предпочитания към традиционния вкус на българските мезета се констатират и в категорията „Месни продукти“. С грамота и плакет бяха отличени Домашна луканка на „Елко Мес“ ООД, Еленски бут на „Вълчовци“ ЕООД и Конски суджук на „Златен изгрев БГ“ ЕООД.  
Резултатите в категорията „Хляб и сладкарски изделия“ очертаха тенденцията за консумация на здравословни продукти и такива с естествени съставки. Бонбониера „Брауни“ с 30 броя протеинови бонбони на бранда „Хелти фуудс анд дринкс“ и Таханов крем с рожков на „Езра“ ЕООД получиха грамоти. С плакет и грамота беше отличена Орехова халва „Мозайка“ на „Био ядки Ники“ ЕООД, гр. Славяново. 
В раздел „Консервирани продукти“ стана ясно, че потребителите са отворени за нови вкусове, аромати и консистенции, но високо ценят познати от детството продукти. Плакет с грамота получи екипът на „Дафне 2018“ ООД за иновативния продукт  Спрей 100 % чисто олио. Серията шипкови мармалади на „Балевски и Киров“ ЕООД и разядката Манатарка с бял трюфел на варненския производител „Агролес продукт“ ООД бяха отличени с грамоти. 
Потребителите са предпочели ядкови продукти без консерванти, оцветители и хидрогенирани мазнини. Това става ясно от резултатите в категорията „Ядки и сушени плодове“. Шамфъстък крем на бранда „Енергия от ядки „Валнътс“ получи грамота, а ДЮСЕНА ЕООД спечели плакет за своя Тахан от тиквено семе.  
В категорията „Кафе, чай и напитки“ потребителите са дали висока оценка на здравословни и чисти сокове, биопродукти с лечебно действие и ароматни ободряващи напитки. С грамоти бяха отличени БИОсок от ябълка на „Гая джуус“ ООД, Чай от рози с производител Българска чаена компания, кафе „Ла резерва де L'ANTICO 1490“ на италианския производител Industria TorreFazione Caffe и кафе “АРАБИКА 100 % - ГУРМЕ“ с вносител "ИНДРА" ЕООД. Разтворимата напитка за жени с роза Дамасцена и ядливо злато Грация роуз, произведена от „Фуудс консултинг“ ООД, бе наградена с плакет и грамота. 
В секцията за веган храни и здравословни добавки с грамота бяха отличени Веган сирене с кашу на „ВЕГЕ кухня“ ЕООД и Ентеросан Антивир Форте - хранителна добавка с пробиотична култура от селектирани щамове на лактобацили, бифидобактерии и пропионовокисели бактерии в концентрация над 1 милиард активни живи клетки в грам продукт на „ПРОТЕЙ – М“ ЕООД. По решение на потребителите „Био Активити“ ЕООД получи плакет с грамота за Крем паста с лешник, прополис и мед, какао. 

Зала „Европа“ на Международен панаир Пловдив събра много искрени емоции и топли думи на благодарност от  изложителите за организираното издание на ФУДТЕХ 2023. Ето и част от тях:  „Благодарим за възможността, която давате на малките и средни фирми да получат достъп до глобална сцена“. „С благодарност за прекрасната организация и шанса да срещнем директно нашите потребители“. "За нас е чест да станем част от това страхотно събитие, организирано от екипа на Международен панаир Пловдив “. „Специални благодарности от малките производители за възможността да се покажем пред големия свят и за помощта да растем нагоре“.