Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив изнесе открит урок пред третокласниците от клуб „Изследователи“ при СУ „Димитър Матевски“, район „Тракия“, гр. Пловдив с ръководител г-жа Богдана Андонова. Темата, по която децата получиха нови знания беше „Влажните зони – защо е важно да ги опазваме и възстановяваме“.
Обучението се проведе през месеца на влажните зони, в който ежегодно отбелязваме годишнината от Конвенцията за влажните зони (Рамсарската конвенция). То включваше любопитна презентация, представяща влажни зони от Международно значение (Рамсарски места) в страната ни, важността от устойчивото им и разумно ползване и управление, както и представяне на защитени водолюбиви животни и особеностите на видовете им. Членовете на клуба споделиха досегашните си впечатления и знания за влажните зони и наблюдения на птици и планираха следващите си организирани тематични посещения.
Откритият урок завърши със състезание по отбори за най-бързо отгатване на послание, написано на „корморански“ – таен език на типичния за река Марица застрашен вид „малък корморан“, зимуващ в границите на град Пловдив. Победителите и участниците в състезанието се забавляваха много и получиха награди.