Верни на стремежа си винаги да търсят нестандартното общуване с публиката, визуалните артисти Севдалина Кочевска и Петър Кочевски, със съучастието на Емил Миразчиев откриха по различен начин и съвместната си изложба “Героят” в Градска художествена галерия - Пловдив (2 март). То се състоя едновремнно пред гостите в експозиционната зала и пред телевизионната аудитория с пряко включване в ефира на предаването “Линия култура” по БНТ 2.
Провокативната ирония е импулс и послание в инсталациите, които Севдалина Кочевска създава. Още от витрината на галерията тя призовава с неонов надпис “Be hero”. Изписани тенденциозно с малка буква, против правилата, са даже заглавията: “център”; “бучка захар”/”бучка сол”; “за количествените натрупвания и качествените изменения”; “davka”.
Произведенията на Петър Кочевски преднамерено предизвикват стандартните ни представи за художествено произведение. Живописта при него е изразното средство да сподели с публиката своите демони в творби като “червен човек (1,2,3)”; “без повече сълзи”; “уморените коне ги убиват, нали”; “героят”; “жокер (1,2,3)”; “майка ми е еиндианец” и др.
Във видеоарт от Емил Миразчиев се припомнят монтажът и принудителният демонтаж на “стената” от сребърни чували по зида на Римския стадион - санкционираната творба на Севдалина Кочевска от миналогодишната Седмица на съвременното изкуство.
Изложбата “Героят” може да се разгледа до 22 март на първия етаж в Залите за временни експозиции на ул. “Княз Александър I” №15.