По 3 международни проекта за лечение на остеопороза работи екипът на УМБАЛ "Пловдив". Благодарение на това до момента вече 35 души на възраст над 50 и под 80 г. се лекуват безплатно с иновативни продукти за срок от 2 години, съобщи началникът на Отделението по Ревматология д-р Иван Горанов. 

Пациентите не заплащат също за проследяване с допълнителни тестове в болницата, които търсят причините за развитието на болестта, както и как се повлиява от провежданата терапия. 
Все още има свободни места и можем да включим и други пациенти, които отговарят на критериите, и затова хората се подбират много внимателно, посочи д-р Горанов. Най-напред те трябва да си направят изследвания с апарата за остеоденситометрия от най-ново поколение на фирма General Electric за цяло тяло, който работи от края на м.г. в Отделението по Образна диагностика. 
Изследването с него е неинвазивно, безболезнено, а нивото на облъчване е толкова минимално, че практически е близо до нула. Продължава 8-10 минути, ако се прави на 3 зони – гръбнак и шийките на двете тазобедрени стави. Ако е на цялото тяло, времетраенето се увеличава двойно. За всеки пациент са предвидени поне 20 минути, за да се проведе предварителен „инструктаж“ от екипа в Образна диагностика.
На практика остеоденситометърът гарантира работа на световно ниво -  данните от изследванията се покриват с резултатите, направени с американска апаратура и се приемат на 100% от партньорите по проектите в чужбина, заяви д-р Горанов. 
Той припомни, че преценката и подборът на пациентите се прави съвместно от екипа в отделението и от чуждестранните специалисти. Всеки конкретен случай се обсъжда и се взема решение дали е безопасно да се назначи лечението. Един от важните критерии е пациентите да не страдат от онкологични заболявания, защото за тях е противопоказно.
Д-р Горанов посочи, че след вълните от COVID-19 ревматолозите отчитат увеличение на остеопорозата, тъй като развитието й нараства след лечението на болните от коронавирус с кортикостероиди във високи дози. Освен това хората не се изследваха по време на епидемичната обстановка заради страх.