Помощник-генералният директор на ЮНЕСКО Ернесто Отоне и началникът на отдел „Европа“ в Центъра за световно наследство Берта Де Санкристобал пристигат утре на официално посещение в България. Тридневната визита включва различни срещи. Първата на 7 март 2023 г. е в Националния археологически институт с музей при БАН. За 11:00 часа е насочена срещата с вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова. На нея ще бъде обсъдено сътрудничеството на страната ни с ЮНЕСКО и бъдещите перспективи за работа.

В същия ден - 7 март, гостите, придружавани от представители на МС, МК и МВнР, ще посетят  Пловдив и ще се запознаят с "Капана" – квартала за творческите индустрии в Пловдив и обект „Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол, Римска провинция Тракия, който е вписан в индикативната листа на България. Гостите ще бъдат посрещнати от  Кмета Здравко Димитров, заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов, доц.д-р Елена Кантарева – Дечева и екип от ОИ „Старинен Пловдив“.

Кандидатурата на Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол беше включена в Индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни и природни обекти през 2018 година. Епископската базилика в Пловдив, със запазените в нея мозайки, е уникален паметник, с който България се гордее. Включването на Епископската базилика в Индикативния списък е признание за значимостта на културното наследство на страната ни и конкретно на Пловдив, един от най-старите градове на континента, в опазването на културното наследство. Базиликата е сред най-впечатляващите паметниците по българските земи от римската епоха и няма аналог в България и в Югоизточна Европа.

На 8 март делегацията от ЮНЕСКО ще посети остров „Св. св. Кирик и Юлита“– Созопол, където предстоят дискусии около проекта за изграждане на Световен Център за изкуствата. Предвидена е  среща  с  кмета на  Община  Созопол и с директора на Центъра за подводна археология (ЦПА).

На 9 март, четвъртък, гостите ще бъдат приети от министъра  на  културата Найден Тодоров в министерството.  В 12:00 ще  започне срещата  в  Национална галерия -"Двореца" с представители на Министерството на културата, Министерството на външните работи, Българската академия на науките и на Регионалния център за нематериално културно наследство под егидата на ЮНЕСКО в Югоизточна Европа. Следобед, преди да отпътуват от  България, г-н Ернесто Отоне и Берта де Санкристобал ще се срещнат с министър Николай Милков в Министерството на външните работи.