Строителят на стадион "Христо Ботев" в Пловдив Илиян Филипов изрази увереност, че обектът ще получи навреме Акт 16 и на него ще се играят още през април тази година мачове от Първа лига на българското футболно първенство. Това обяви  той днес на брифинг заедно с шефовете на "жълто-черния" футболен клуба. 

Бизнесменът увереност, че "Ботев" (Пд) ще може да приеме Левски (Сф)  на Колежа на 29 април.. Очаква се мач между двата тима да бъде насрочен на тази дата.

 

"Работим по цялостно завършване на 4 трибуни с 18 000 места с 4 покрити козирки. Докато  обаче не получа възлагателно писмо от общината с анекс, няман възможност  да поръчам металната конструкция. Без да имам банкова гаранция от общината, аз в никакъв случай няма да подпиша този анекс. Всички видяхме какво стана с пробива под Водната палата. Каква е гаранцията, че това няма да се повтори и със стадиона? Да не стане пак така, че Филипов лъже. Едва 7 ноември миналата година получихме пълните проекти за стадиона", заяви Филипов

Той добави, че не нарушава закона след като работи без възлагателно писмо, тъй като има строително разрешение.

 Единственият риск, който съм поел, е, че сега давам от джоба си тези 5,3 милиона лева, които трябва да ми ги отпусне общината и може да не ги получа. Аз лично нося отговорност 10 години за стадиона", каза оше Филипов. Той благодари на феновете, които днес са се включили в пренасянето на седалките, които ще бъдат монтирани на Колежа.

 

Колкото по-бързо се върнем на стадиона толкова по-добре за всички ботевисти. Освен големите емоции, има и делова страна. С използването на Колежа в "Ботев" (Пд) ще се влеят допълнителни финансови потоци и клубът няма да е толкова зависим от средствата, които осигурява основния акционер. Това заяви днес пред журналисти изпълнителният директор на "жълто-черния" клуб Герман Чистяков.

Герман Чистяков призна, че преместването от базата в Коматево няма да е лесно. Там е спокойно и уютно, но мащабите на Колежа са различни. 

 

 В момента, в който държавата ни издаде Акт 16, след което ние ще лицензираме стадиона към БФС и тогава вече ще можем да го ползваме пълноценно.

. Колкото по-бързо започнем да използваме стадиона, толкова по-бързо ще предлагаме качествени услуги на нашите фенове ни. В този исторически момент всички трябва да сме  заедно" заяви Чистяков.  

Той разказа и за организацията при използването на Колежа, след като бъде завършени. Феновете, които имат абонаментни карти получават същите привилегии на новия стадион. Ще има две категории футболните срещи. В категория "А" са мачовете са "Левски", ЦСКА, "Локомотив" (Пловдив), "Берое". и "Лудогорец". От това ще варира и цената на билетите. Уверявам ви, че ще има няколко ценови категории. Ще има и фамилни сектори, където евентуално пушеното ще бъде забранено, а ще има стаи с аниматори.  Предвиждат се пакетни предложения за билетите – например билети, в които са включени храна и напитки. Няма да има турникети на стадион. Влизането ще се извършва посредством хора, поради което феновете ще трябва да пристигат по-рано", заяви Чистяков. Той добави, че клубът ще осигури забавления на хората, дошли по-рано.  Предвижда се и паркинг и се водят преговори с общината.

" Искаме да направим така, че идването до стадиона с кола да бъде комфортно и безопасно за всички фенове. Ето това е и още един аргумент защо бързаме да се настаним на стадиона. Ние ще разчитаме много на външни доставчици. В момента работим и търсим оптимално решение за кетъринг на стадиона. Предизвикателството е, че има малко пространство за разположение на тези дейности. Основно изхранването ще става не външните контури на стадиона. Използвам случая да отправя покана към всички бизнеси, които се занимават с това да дойдат с техните предложения към нас. Пускаме нов сайт и там ще бъдат публикувани всичко нови правила по отношение на логистиката на новия стадион. Нека да се обединим и всички да преживеем това преместване",  каза още Чистяков.

"Проведохме  няколко работни срещи с лицензионния мениджър Георги Лалев. Уточнили сме всичко, очакваме само стадиона да получи Акт 16"", заяви прокуристът на "канарчетата"  Асен Караславов. Той добави, че с връщането на своя стадион "Ботев" (Пд) ще може да изгради силен отбор, която да се бори за челните места в класиране. Караславов призова всички ботевисти да се обединят за постигането на тази цел.

 

"Фенове, футболисти, всички за това мечтаем. Десет години мъка, дойде времето да се върнем на стадиона, където ни е мястото", завърши Караславов.