През 2023 година се навършват 80 години от спасяването на евреите в България по време на Втората световна война, като ще се отбележи героизма и доблестта на българския народ, на видни общественици, представители на Българската Православна църква, политици, интелектуалци и граждани, които отказват да предадат своите еврейски сънародници и успяват да ги опазят от лагерите на смъртта.

Спасяването на българските евреи е един от най-светлите моменти в българска история, защото в неговата основа стои човеколюбието и милосърдието. Подвиг, с който никоя друга държава-съюзник на Германия по време на Втората световна война не може да се похвали, защото никоя от тях не посмява да се противопостави на волята на нацисткото ръководство. Спасяването на българските евреи е единствен по рода си акт, с който цял един народ се опълчва срещу антисемитската политика в годините на Втората световна война, поради което заслужава да бъде почетен от съвременната българската държава.

Отбелязването на 80-та годишнина е продължение на последователната ангажираност на  България в борбата със всички съвременни прояви на антисемитизъм, което е и един от водещите външнополитически приоритети.

В Пловдив 80 години от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта ще се чества днес в 10.30 часа на „Паметника на благодарността“ на пл. „Цар Калоян“ до Централния дом на младоженците. Митинг-поклонението включва официално слово на председателя на Организацията на евреите в България „Шалом“ проф. д-р Александър Оскар и поднасяне на венци и цветя на паметника. Водещ ще е председателя на „Шалом“ Пловдив инж. Светлозар Калев.

На 10 март, когато е точната дата на събитията, са предвидени официални чествания в София. Кръглата годишнина ще се отбележи с множество инициативи в цялата страна през цялата година, като за целта бе създаден инициативен комитет, който прие Национална програма.

В Националната програма са включени инициативи и събития за опазване на еврейското културно наследство, научноизследователска дейност и изложби, издателска дейност, възпоменателни инициативи и събития, концерти, филмови прожекции, предавания и др. и инициативи и събития за ученици.