Спектакълът "Поразените" от Теодора Димова на ДТ „Стоян Бъчваров“ - Варна ще гостува на сцената на Кукления театър в Пловдив в два поредни дни - 11 и 12 април 2023 г. от 19 часа. Спектакълът не се препоръчва за лица под 12 години!

Билети се продават от днес на касите на Кукления театър, каса МаскАРт в Дом на културата „Борис Христво“ и в мрежата на Ивентим.

Представлението е по романа „Поразените“ на Теодора Димова, като варианта за сцена е дело на Стоян Радев Ге.К. Романът е една разтърсваща творба от XXI век за грозните истини на тоталитарния български XX век. Памет за болката, която не прегаря и свидетелство за човечност сред жестокостта, романът на Теодора Димова не просто докосва, а нажежава сетивата. Не просто извежда от зоната на комфорт, а обвинява. Това обвинение, неназовано директно, но втъкано във всеки един ред, задава трудни въпроси. Към тези, които допуснаха в българската история съд, фалшифициран като „Народен“, както и към онези, които премълчаха, пренебрегнаха, забравиха. Защо оставихме тази пролука в миналото и в „паметта, която е може би най-важната, най-спасяващата способност на човека", пита Теодора Димова.

„Поразените“ е носител на Национална награда за български роман на годината "13 века България", Награда "ПЕРОТО" в категория "Проза". Спектакълът е удостоен с Награда ВАРНА 2021 за екипа на ДТ “Стоян Бъчваров“ за проникновен режисьорски прочит и забележителни актьорски превъплъщения в премиерната постановка на "Поразените" по едноименния роман на Теодора Димова.

„Писах романа "Поразените" дълго и мъчително, защото трябваше да се потопя заедно с героите в онази не толкова далечна епоха, която родителите ни бяха преживели, но се страхуваха да говорят за нея дори и с нас, децата си. Сега романът е адаптиран за първи път за сцена във Варна. Това е поклон на българския театър към паметта на предците ни, пред техните обезличени съдби. Единственото, което можем да направим за тях, е да помним, да знаем, да предаваме на другите поколения. Паметта е може би най-важната, най-спасяващата способност на човека.

"Историята, паралелът с деня, в който живеем, следите от миналото, които пренасяме, дори понякога без да го съзнаваме, белезите, които прехвърляме на тези след нас, макар и без да искаме... Раните, които остават по нас, в нас... Болките, които трябва да преодолеем... Ще имаме ли сили... Откъде ще ги намерим... Само поразените ли са поразени... Поразяват ли поразените... Докъде се простират пораженията... Кои са поразените? Тези ли, които намират смъртта? Или тези, които остават в живота за да преживеят униженията, болката, мизерията...."