В следствения арест в Пловдив от петък е 25-годишният Георги Атанасов Божиков от село Труд, който изчезна и беше обявен да издирване от близките му. Това съобщи майка му Веселина Божикова.

"Едва днес разбрах от служебния адвокат къде е синът ми. Нямам представа за какво е задържан. В събота ще отида на свиждане с него. Състоянието му е добро", каза майката.

Близки и приятели на Георги Божиков съобщиха вчера в социалните мрежи, че е изчезнал, и призоваха за помощ в издирването му. Беше уведомена и полицията. Той е бил видян за последно в петък да пътува с маршрутка към Пловдив, след което никой не е успял да се свърже с него. По-късно стана ясно, че той е арестуван за трафик на четирима мигранти.

Полицаите останали изненадани, че сред участниците в престъплението има и бременна жена. Това  е д-р Ирена Персенска, която е лекар в УМБАЛ "Пловдив, но в момента е в болнични.

Случаят е от петък следобед в района на Хасково, когато 8 мигранти от Сирия са били транспортирани с три автомобила от Любимец с крайна цел София.

От прокуратурата уточниха, че на 10 март, около 17 ч. в района на Хасково, полицейски патрул спрял за проверка лек автомобил БМВ, управляван от 40- годишния ефрейтор от ВВС Димитър Динчев. Той се движел като пилотна кола на пътуващия зад него лек автомобил, марка „Фолксваген Голф“, управляван от 39-годишна жена била в напреднала бременност.

В колата, която тя шофирала, се намирали четирима чужденци – граждани на Сирия. В лекия автомобил, марка „Фолксваген Голф“, пътувал и 25-годишният Г.Б.

В същия ден Г.Б. превозвал други четирима чужденци – граждани на Сирия, с лек автомобил, марка  „Ауди“, но колата му се повредила и той ги оставил в района на парк „Кенана“ край гр. Хасково. По тази причина Г.Б. се преместил в лекия автомобил „Фолксваген Голф“, допълват от прокуратурата.


Мигрантите са били качени в автомобилите от района на гр. Любимец и са пътували към столицата. Те са преминали нелегално през „зелена“ граница с Турция.

Двамата мъже са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. На 13 март 2023 г. по искане на Военно-окръжна прокуратура – Пловдив съдът е определил мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.

При предявяването на обвинението спрямо бременната жена е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 5000 лева с оглед на здравословното й състояние. От ръководството на здравното заведение не могат да предприемат никакви действия срещу нея в момента, тъй като в в болнични за задържане на плода.