От понеделник започва почистване на коритото на река Стряма край с. Трилистник, съобщи областният управител на област Пловдив Ангел Стоев. Дейностите ще бъдат извършени с техника и средства от държавното дружество „Напоителни системи“, които по закон имат ангажимент да поддържат коригираното корито в тази част на реката.

 „Тъй като пловдивското поделение не разполага с необходимата техника, след разговори с министъра на земеделието Явор Гечев и ръководството на държавното дружество постигнахме договореност за решаване на проблема и прехвърляне на машини от Стара Загора и Сливен, които ще осигурят проводимостта на коритата“, обясни областният управител. Той подчерта, че дейностите ще се извършат на база предписанията и под контрола на Басейнова дирекция.

„Разбираме притесненията на хората след тежките наводнения през септември миналата година в района на Карловско и сме в постоянна връзка с кмета на селото Мирчо Петров. Жителите на селото трябва да са спокойни, защото няма пряка заплаха от наводнение. Определени са няколко критични участъка и преди пролетните високи води предприемаме превантивни действия“, коментира още Ангел Стоев. Той излезе с тази информация, след като преди три дни жители на Трилистник обавиха, че ще протестират в неделя заради непочистеното корито на река Стряма. Те се опасяват от евентуално ново наводнение при обилни валежи и активно снеготопени, които биха вдигнали нивото на река Стряма.