С иновативен метод възстановяват болни след прекаран  исхимичен инсулт в карловската болница "Д-р Киро Попов" Това съобщи завеждащият Неврологично отделение д-р Илиана Тодорова.
Методът тромболиза  вече се прилага  след  сключването на последния анекс към Националния рамков договор и сключването на клинична пътека за диагностика и лечение на мозъчен инфаркт с тромболиза.
Тромболизата е метод, който съкращава инвалидизацията на пациента, спасява живот, като България е на първо място по заболеваемост и смъртност от мозъчен инфаркт, подчерта д-р Тодорова. Големите болници в страната използват в по-голям мащаб тази клинична пътека, но и при нас вече имаме три извършени тромболизи с много добър ефекти възстановен дефицит на пациента. Тоест той няма слабост на крайниците, с които е отишъл в болницата при приемането. Особено важно при провеждането на тромболиза е спазването на терапевтичния прозорец, който е четири часа и половина от началото на оплакванията. Колкото по-рано реагират близките и закарат пациента в болница, толкова по-бързо ще се започне лечението с тромболиза, естествено толкова по-голям е шансът на пациента да се възстанови напълно, каза д-р Тодорова.
При тромболизата се спазва строго алгоритъм, който е еднакъв в световен мащаб. И при нас извършването на това лечение не се различава по никакъв начин от това, което се прави в други европейски болници. С медикамент "Актилизе" се разгражда напълно тромба, довел до запушване на артерията в мозъка. Хората трябва да знаят, е щом усетят оплаквания в промяна в речта, изтръпване на крайник, затруднения в походката, главоболие, трябва по най-бързия начин да потърсят лекарска помощ.
В случая спасен е пациент на 52 години от Ведраре и това му е вторият такъв инцидент, като първият път е закаран доста по-късно м здравното заведение и не е било приложено лечение с тромболиза. Това е било преди година, тогава пациентът е лекуван консервативно. Но въпреки всичко се е възстановил. Но сега се вижда веднага, максимум до 1 час след прилагането на тромболитичния агент, каза още д-р Илиана Тодорова.