„Областната дирекция на МВР-Пловдив и всички районни полицейски управления на територията на Пловдивска област работят изключително сериозно, за да се гарантира спокойното и прозрачното провеждане на предстоящите избори за Народно събрание на 2 април“.  Това заяви областният управител на област Пловдив Ангел Стоев след среща с ръководството на областната дирекция на полицията и началниците на районни управления, в която участваха председателите на 16 и 17 РИК Калоян Сухоруков и Янко Радунчев, както и заместник областните управители Даниела Николова и Иванка Петкова  и главният секретар на Областна администрация Георги Янев.

Ангел Стоев подчерта и ролята на втората Кръгла маса за прозрачни избори, която се проведе в края на миналия месец по инициатива на старши комисар Васил Костадинов. В нея участваха областният управител, началниците на отдел „Борба с организираната престъпност“ и Териториална дирекция „Национална сигурност”, административните ръководители на прокуратурата и съда, председателите на РИК 16 и РИК 17, представители на политически сили.

„За изборния ден е необходимо да се осигури присъствие на полицията, така че да има бърза реакция при всеки един сигнал за нарушения и последващи бързи действия, които да гарантират честността и прозрачността на вота. Необходимо е сигналите за нарушения да постъпват към двете районни избирателни комисии и прокуратурата, както и към  Областна администрация“, каза още областният управител.

„Създадена е ясна координация с Районна и Окръжна прокуратура, както за времето на предизборната кампания, така и за деня на самия вот, за да се гарантира пресичането на лошите практики. Ние работим в тази посока вече втори месец и като следствие реализираме специални полицейски операции срещу купения вот“, коментира директорът на ОД на МВР-Пловдив старши комисар Васил Костадинов. Той съобщи, че вече е изготвен графика за охрана на секционните избирателни комисии и за транспортирането на изборните книжа.

Председателите на двете районни избирателни комисии предупредиха, че изборният ден ще е много по-дълъг от предишните заради смесения начин на гласуване. В хронограмата на ЦИК срокът за предаване на книжата в районните комисии от СИК е до 21 часа на 3 април. „Налага се всички да се въоръжим с търпение както хората, които са ангажирани с обработката на гласовете, така и полицията. Много е важно служителите на МВР да бъдат подготвени за това, за да не се стига до излишно напрежение“, подчерта Ангел Стоев.