Заболяванията  от варицела продължават да нарастват сериозно  в Пловдив. За това информираха от Регионалната здравна инспекция. От началото на март  до днес са регистрирани 223 случая, докато през целия месец февруари те са били 252.

Положението със скарлатината не е по-различно. От началото на март до днес заболелите са 107, докато през февруари те са били 110. Според експертите от РЗИ с тези темпове на нарастване случаите на двете заболявания през март ще надхвърлят значително тези през февруари.

Варицелата е остро инфекциозно заболяване. То се проявява с висока температура и генерализиран обрив по тялото. Повечето случаи се регистрират през зимата и пролетта, особено при деца на възраст от 2 до 10 години.

Скарлатината протича с температура, обща интоксикация, ангина, и дребно петнист обрив по кожата. Причинители са бета - хемолитичните стрептококи. Инкубационният период е от един до десет дни. Медиците посъветваха гражданите при най-малките симптоми на двете заболявания да потърсят веднага лекарска помощ.