Забравеното лекарство и лечебната сила на българските билки представят от Музея на медицината на Медицински университет – Пловдив. От 5 юни до 16 юни 2023 година в Епископската базилика на Филипопол жителите и гостите на града ще могат да разгледат изложба на оригинални ботанически рисунки на български лечебни растения от фонда на Музея, като специален акцент в експозицията са артефактите, свързани с живота и делото на Иван Раев.

При откриването на 5 юни публиката ще се наслади на интерактивна компилация от изложба, образователни лекции, музикални изпълнения и чаена церемония.

Лектори на събитието са проф. д-р Георги Томов, който в презентацията си „Cura Bulgara – забравеното лекарство“ ще разкаже вълнуващата история на народния лечител и неговия чудодеен билков лек, а доц. Бисера Пиличева и доц. Нико Бенбасат ще запознаят аудиторията с различни технологии за добиване на лечебни субстанции от билки и техния терапевтичен ефект.

В неповторимата атмосфера на Епископската базилика академичният хор за народни песни „Веселие“ и фолклорният танцов състав „Медик“ ще изпълнят народни песни и танци за билки и цветя, а преподаватели и студенти от Фармацевтичен факултет ще подготвят различни видове чай, които аудиторията ще може да дегустира.

Проектът има за цел да популяризира народната медицина, която е част от нематериалното културно наследство на Пловдив и региона, обогатявайки съвременното общество със забравените национални лечебни традиции. Проектът „Забравеното лекарство – Cura Bulgara или магията на българските билки“ е посветен на 85-ата годишнина от смъртта на народния лечител Иван Раев и е реализиран от Музея на медицината към Медицински университет – Пловдив в партньорство с Община Пловдив и Общински институт „Старинен Пловдив“.