Министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова връчи на заместник-кмета на Пловдив по спорт, младежки дейности и социална политика Георги Титюков договор  за изграждането на Младежки център в града под тепетата. Спечеленият от общината проект е на стойност 2 243 320.31 лева  и се финансира от Програмата „Деца и младежи в риск“,  Компонент 1 – Грижа за младежи в риск, по Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014.

Общата цел на проекта е изграждането на съвременен Младежки център, който да предоставя следните услуги за младите хора в Пловдив и най-вече на младежите в риск и неравностойно положение, като организиране и участие в  младежки обмени; участие в неформални обучения – гражданско образование, изграждане на социални умения, младежко лидерство и други; създаване на програми за реинтеграция на младежи, отпадащи от училище; организиране на клубове по интереси;      участие в доброволчески инциативи;    предоставяне на свободен достъп до интернет и медийно базирани платформи и други.

Основна целева група са децата и младежите от местните общности на възраст между 15 и 29 години; децата и младежите в риск, особено представители на социално слабите, от семейства с нисък доход, с девиантно поведение; извършващи противообществени и престъпни действия; настанени в социални институции; децата и младежите в риск от етническите малцинства.

Проектът ще бъде осъществен с подкрепата на българската неправителствена организация Национален алианс за работа с доброволци. Партньор е и норвежката организация Агдер Рисърч.

Сградата се предвижда да е на три етажа с РЗП 1537,50 кв.м. Обособени са няколко зони –за настаняване, офисна администрация и интерактивен образователен център, зона за хранене. С реализирането на проекта ще бъдат разкрити и нови работни места.

„Благодаря Ви за тези проекти, защото те са важни не само за общините, но и за младите хора, които имат нужда от тях . Важни са за цялото общество. Министерството си е поставило за задача да намали процента на отпадналите от образователната система  и заедно можем да работим за това“, заяви по време на връчването на договорите министър Клисарова.

Заместник-кметът на Пловдив Георги Титюков обясни, че проектът е ключов, тъй като освен всички изброени по-горе дейности, включва и борба с младежката безработица. Общината предвижда на втори етап около центъра да бъде построен и спортен комплекс, който ще включва три футболни, две баскетболни, две волейболни игрища и тенис корт.