Увеличават се заолелите  от скарлатина и варицела  през месец март в Пловдив и областта. За това информираха от Регионалната здравна инспекция. През изминалия месец случаите на варицела са 289, а на скарлатина - 145. За сравнение през февруари са били съответно 259 и 110,  януари - 368 и 76, а през декември миналата година - 230 и 70.

Ситуацията в Пловдивска област е сходна с тази в по-голямата част от страната, където също има много болни, отбелязаха медиците.  Основните причина за многото заболели са неспазването на предпазните мерки и намаления имунитет сред децата.

Варицелата е остро инфекциозно заболяване. То се проявява с висока температура и генерализиран обрив по тялото. Повечето случаи се регистрират през зимата и пролетта, особено при деца на възраст от 2 до 10 години.

Скарлатината протича с температура, обща интоксикация, ангина, и дребно петнист обрив по кожата. Причинители са бета - хемолитичните стрептококи. Инкубационният период е от един до десет дни. Медиците посъветваха гражданите при най-малките симптоми на двете заболявания да потърсят веднага лекарска помощ.