49 уникални снимки на Пловдив от четирите сезона показа в новата си изложба известната фотографка Димитра Лефтерова. Експозицията „Пловдив - Вечният град“ е подредена във фоайето на сградата на Областната управа и може да се види до 24 май.

"Димитра е запечатала красотата на Пловдив, който всички ние обичаме и се грижим да стане по-прекрасен", заяви при откриването вчера областният управител на Пловдив област Ангел Стоев. Той благодари на своите предшественици, които уважиха поканата му да присъстват на културното събитие, което се провежда под неговия патронаж.  Да видят фотоси с едни от най-красивите места на града под тепетата дойдоха бившите областни управители Розалин Петков, Петко Царев, Андон Андонов, Гьока Хаджипетров, Венцислав Каймаканов, Дани Каназирева и Иван Тотев. Поради неотложни ангажименти не успяха да присъстват Тодор Петков, Здравко Димитров и Йордан Иванов.

„Цветнопис, който е принос към художествената памет на Пловдив и ще запази историята на града“. Така определи фотосите на Лефтерова при представянето им галеристката Недялка Петрова. Тя цитира мисълта на Албрехт Дюрер, че „изкуството е вградено в природата и тези, които могат да го извлекат, го имат". И призова Лефтерова да издаде фотоалбум със заглавие "Красотата на Пловдив". "Снимките на Димитра са като приказка, затова и толкова си пасват с моите плетени кукли", добави журналистката Веселина Божилова, която има общи проекти с Лефтерова.

Почитатели на фотографката изпълниха залата на Областна управа, а още в първите часове бяха направени откупки на някои от нейните фотоси.

Зад гърба си Димитра Лефтерова има вече пет самостоятелни изложби и повече от 10 общи. През 2019 г. тя участва в две експозиции в японския град Мураяма. Две нейни снимки станаха част от колекцията от мемориални пощенски марки, посветени на Летните олимпийски игри в Токио 2020, които заради пандемията се проведоха година по-късно.  По покана на Българския културен център „Магура“ в Чикаго в края на 2020 г. Димитра участва в сборна изложба с кадри от Стария град. На следващата година нейни фотографии отново бяха изложени в американския град с най-голяма българска общност по случай 24 май - Деня  на българската просвета и култура.