В края на април предстои второто издание на мащабния образователен проект на АМТИИ  „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив "Проекции на диалога". Виртуозният изпълнител на кавал Теодосий Спасов ще бъде неговият звезден гост.

Първото издание стартира през есента на 2021, продължи през 2022 година и премина при изключителен интерес. Този проект е част от основната мисия на Академията да бъде посредник в културния живот, да стимулира обмена на творчески идеи и съпреживяването на художествените процеси и да трансформира представите и разбиранията за изкуство.

Теодосий Спасов ще изнесе публична лекция на тема „Изпълнителското изкуство по пътя на музикалното разнообразие“, майсторски клас и подкаст.

Лекцията на Теодосий Спасов е публична, с вход свободен и ще се проведе на сцената на Концертна зала АМТИИ, ул. „Тодор Самодумов“ №2, на 28.04.2023 г. (петък) от 11:00 часа.

От 13:00 часа е началото на уъркшопа, в който Теодосий Спасов ще сподели богатия си професионален опит със студентите на Академията в активен обмен на идеи, знания и добри практики.

Подкаст епизодът ще разкрие още от вълнуващия поглед на музиканта към изкуството и живота и скоро ще бъде достъпен във всички популярни платформи за слушане.

Tеодосий Спасов, който списание „Нюзуик“ нарежда между най-талантливите музиканти от Източна Европа, е възпитаник на Академия за музикално и танцово изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. Познаваме го като виртуозен изпълнител на кавал с оригинални идеи и уникален стил на музициране. Неговите изпълнения са необикновен синтез между традиционен фолклор, джаз, класическа музика, а смесването на народна музика с елементи от джаз и класика са в основата на почти всичките му авторски пиеси. През 2014 г. Теодосий Спасов е удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив.

Звездни гости на първото издание на Проекции на диалога са били маестро Найден Тодоров – диригент на Софийска филхармония и настоящ министър на културата, виртуозният акордеонист Петър Ралчев, проф. Петър Луканов – доайенът на българската хореография. След пролетното издание, което ни среща със световноизвестния кавалджия Теодосий Спасов, предстои нова вдъхновяваща среща през есента на 2023 г.