Силно международно и жанрово разнообразие ще представи десетото юбилейно издание ОPERA OPEN тази година. Това предаде Радио Пловдив.  Програмата е разпределена на няколко сегмента „Опера и Балет“, Класика и Джаз“, „Мюзикъл и Рок“ и включва премиерни проекти с водещи артисти от българската и световните сцени. Заместник-кметът Пламен Панов заяви, че и тази година се очаква единствената в България платформа да привлече повече от 20 000 чуждестранни туристи в Пловдив.

Директорът на Държавна опера-Пловдив Нина Найденова подчерта, че сегментът „Опера и Балет“ ще представи произведения на знаковите композитори Верди, Пучини, Моцарт и Чайковски. Седмица след като открие 100-ия сезон на Арена Ди Верона със своята премиера, режисьорът Стефано Пода ще представи на Античния театър „Силата на съдбата“ на Верди на 24 юни. Солисти ще бъдат Таня Иванова, Иван Момиров, Небойша Бабич, Мария Радоева и др.

На 15 юли е премиерата на операта „Милосърдието на Тит“ – един от рядко изпълняваните шедьоври на Моцарт. Диригент е Диан Чобанов, а режисьор е Вера Немирова. Постановката ще се реализира съвместно с екип на творащия в Европа визуален артист и сценограф Юлиан Табаков.

Турандот, с участието на сопраното Лила Лий ще бъде на 1 юли под диригентската палка на Якопо Сипари Ди Пескасероли.

Една от най-мащабните постановки в историята на OPERA OPEN – „Набуко“ от Верди на режисьора Нина Найденова, отново ще отправи своите актуални послания за мир и тържеството на човечността. В спектакъла на 8 юли, чиито диригент ще бъде министърът на културата Найден Тодоров ще участват едни от най-търсените в европейски оперни театри български солисти – Кирил Манолов, Таня Иванова, Милен Бокжов, Мария Радоева и др. В програмата е и „Ана Каренина“ на хърватския хореограф Лео Муич, което ще бъде представено на Античния театър на 21 юли. 

Програмата „Класика и Джаз“ ще даде старт на  фестивала на 20 юни с аудио-визуалния спектакъл „Симфонична фантазия“. В нея се включва симфоничния концерт-спектакъл „Бетовен – Девета симфония/Шьонберг – Оцелелият от Варшава“ на 11 юли. В програмата на Jazz symphony е включен концерт на петкратната носителка на Грами джаз-вокала Даян Рийвс, каза Мирослава Кацарова. Рийвс ще излезе на сцената със симфоничен оркестър на 18 юли. Прочутият цигулар Дейвид Гарет за първи път идва в България за концерт на 3 юни, а програмата включва музика от Бах, Дворжак, Менделсон и Шуман.  Почитателите на джаза ще се насладят и на импровизациите по класически пиеси на триото „CLASSIC IMPRO“ в състав Антони Дончев, Бенямин Шмид и Георг Брайншмид, заедно с Оркестъра на опера Пловдив на 27 юни.

По традиция август месец ще е посветен на „Мюзикъл и Рок“. На 18 август ще е премиерата на мюзикъла от Бродуей „Семейство Адамс“, но меломаните ще могат да видят още набралата вече популярност постановка „Исус Христос Суперзвезда“ и концертът „Една нощ в операта с музиката на Куин“.