Повече от 140 жени от Пловдив бяха запознати с опасността, която крие за здравето и живота ракът на гърдата. Това стана на специален форум в симулационния център на Медицинския университет в града. На него медиците изтъкнаха важността от ранната диагностиката, профилактиката и епидемиологията.

"Ракът на млечната жлеза е социално значимо заболяване и  профилактика му заема централно място в борбата с него. Тази е причината да организираме серия от събития, на които да привлечем внимание върху необходимостта за изследване и откриване на заболяването в неговите ранни фази, коeто е гаранция за по-успешното му лечение", заяви директорът на центъра проф. д-р Благой Маринов, който е и заместник-ректор по научноизследователска дейност на МУ-Пловдив. Хирургът д-р Валентин Иванов добави, че благодарение на закупените нови тренажори в симулационния център ще бъдат организирани курсове, които ще запознаят възможно най-много жени с патологията.
„За дамите е много важно  да разберат основните симптоми  на това заболяване и какви са видовете изследвания, които могат да се правят. Ехографията и мамографията са най-използваните", заяви д-р Иванов, който е и асистент в центъра.
Съветът му към пациентките е да си правят  редовно профилактични прегледи. Жените  над 45-годишна възраст трябва на 12 месеца  задължително бъдат преглеждани от хирург, както и да извършват мамография на двете млечни жлези в две проекции. За тази  под 45 години най-добре било да заложат на метода на ехографията.