Безотговорно и абсурдно е народни представители да говорят за нови избори, без да са изпълнили поне част от поетите ангажименти към гражданите. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти днес. Държавният глава съобщи, че ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на 15 май с очакване Народното събрание и партиите да използват времето дотогава по най-добрия начин. Румен Радев отбеляза и че месец след свикването на парламента той все още не е произвел никакъв градивен за държавата резултат.

„Партиите отказват да поемат отговорност за управлението на страната. Изглежда, че в същото време искат да вържат ръцете на служебното правителство и да го оставят без бюджет. Народното събрание трябва да осъзнае своята огромна роля в приемането на бюджета и най-важните закони по Плана за възстановяване и устойчивост“, подчерта държавният глава и допълни, че в настоящата политическа ситуация интересите на страната остават подчинени на интересите на партиите.

На въпрос как гледа на възможността за провеждането на нови предсрочни избори през август или септември, президентът уточни, че при подобно стечение на събитията България ще загуби набраната инерция за постигане на членство в Шенген, както и възможността за ускоряване на реформите и модернизацията на страната. „Нови избори могат да доведат до по-ниска избирателна активност, редуциране на авторитета на парламента и спад в доверието на следващо правителство“, изтъкна Румен Радев. Той допълни, че в момента не вижда решимост от страна на партиите за поемане на политическа отговорност.

Запитан за напрежението в прокуратурата след инцидента с колата на главния прокурор, държавният глава посочи, че българското правораздаване трябва да разкрие извършителите, организаторите и подбудителите на това деяние. Президентът обаче напомни, че основният фокус в работата на магистратите е борбата с корупцията и престъпността и уточни, че няма движение по внесените множество сигнали от служебните правителства за значителни закононарушения и корупция.